Teraz prichádza ďalšie sneženie a snehu bude OVEĽA viac. Toľkoto snehu ešte napadá

Teraz prichádza ďalšie sneženie a snehu bude OVEĽA viac. Toľkoto snehu ešte napadá
Peter Minárik

Intenzita sneženia začína s pribúdajúcimi hodinami narastať. Počas noci sa rozsneží opäť na západnom, no predovšetkým na strednom Slovensku. Sneženie sa dostane aj na východ, kde však predtým ešte zaprší.

Počas uplynulých hodín sa z oblasti Jadranu začala cez Balkán nad Jadran presúvať ďalšia tlaková níž. Táto tlaková níž sa aktuálne nachádza nad východným Maďarskom, kde aj zostane a postupne sa bude vypĺňať. Kým sa tak však stane, tak dovtedy bude do našej oblasti aj naďalej prúdiť vlhký vzduch, ktorý sa postará o sneženie.

V uplynulých hodinách dorazilo sneženie predovšetkým do oblasti západného Slovenska, vrátane Bratislavy, kde dnešné ráno bolo biele. Teraz sa však zrážkové pole odsunie o čosi východnejšie a v Bratislave, ako aj na krajnom západe bude snehu najmenej, respektíve nenapadne nič.

Stále hrozí aj dážď

V priebehu dnešného dňa sa v dôsledku stúpajúcich teplôt zmenilo sneženie na juhu západného Slovenska na dážď a podobne tomu bolo aj na juhu Banskobystrického kraja.

Tieto oblasti však už budú od dažďa ušetrené. Kvapalné zrážky sa začínajú meniť opäť na snehové a v nadchádzajúcich hodinách začne pršať na východnom Slovensku.

Liať bude najmä na juhu Košického kraja a východne od spojnice Košice-Prešov. Až v skorých ranných hodinách by sa kvapalné zrážky mali aj na východnom Slovensku zmeniť na snehové.

Kde napadne najviac snehu?

Počas noci bude najintenzívnejšie snežiť v okresoch Nové Zámky, Levice, kde by mohlo napadnúť aj viac ako 10 cm snehu. Výrazné sneženie sa očakáva aj na celom strednom Slovensku, no najvýdatnejšie bude snežiť v Banskobystrickom kraji, kde ako vidieť na mape bude sneženie lokalizované najmä do horských oblastí, kde by mohlo napadnúť až 20 cm snehu.

akumulovaný úhrn snehových zrážok
akumulovaný úhrn snehových zrážok

Snehové zrážky zasiahnu postupne aj východné Slovensko a to predovšetkým oblasť Spiša a Gemera. 

Počas štvrtka začne sneženie ustávať a zároveň začnú stúpať teploty, vplyvom čoho sa začne snehová pokrývka topiť. Treba poznamenať, že vždy je veľký rozdiel v tom, koľko snehu sa očakáva, čo vidieť na vyššie priloženej mape a aká bude skutočná výška snehovej pokrývky. Tá totiž zohľadňuje aj iné skupenstvo zrážok, sadanie snehovej pokrývky, či prípadné topenie. Na nižšie uvedenej mape tak môžete vidieť, že snehová pokrývka môže z niektorých oblastí západného Slovenska počas štvrtka aj zmiznúť.

očakávaná výška snehovej pokrývky
očakávaná výška snehovej pokrývky

Najviac snehu by sme mali mať aj naďalej na severe Slovenska a na strednom Slovensku a to priemerne nad 20 cm. Smerom na východ a aj na západ bude výška snehovej pokrývky klesať.

Dodáme ešte jednu podstatnú informáciu. V nasledujúcich dňoch sa očakáva oteplenie a zima by mala ustúpiť. Vyzerá to teda tak, že snehová pokrývka zmizne z viacerých oblastí nášho územia. Vývoj na nasledujúce dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd