Termosféra Zeme sa výrazne otepľuje. Čo to pre nás znamená?

Termosféra Zeme sa výrazne otepľuje. Čo to pre nás znamená?
Veronika Salayová

Termosféra, teda najvrchnejšia časť našej atmosféry, sa veľmi rýchlo ohrieva, pričom teplota v tejto časti zemskej atmosféry už dosiahla 20-ročné maximum. Môže za to naše Slnko...

Zvyšujúca sa slnečná aktivita Slnka výrazne ohrieva našu termosféru. Slnko totiž smeruje k svojej maximálnej fáze a je čoraz aktívnejšie.

Slnko produkuje mnohé slnečné erupcie, pričom niektoré výrony koronálnej hmoty zasiahnu aj magnetosféru našej Zeme a vznikne geomagnetická búrka, známa aj ako slnečná búrka.

Teplota termosféry sa zvyšuje

Expert Martin Mlynczak z NASA skúma našu atmosféru už 20 rokov, pričom monitoruje infračervené emisie z termosféry Zeme prostredníctvom prístroja SABRE. Odborník zistil, že zvyšujúca sa slnečná aktivita ohrieva vrchnú časť atmosféry.

Podľa jeho slov sme práve teraz zaznamenali jedny z najvyšších hodnôt v 21,5-ročnej histórii monitorovania termosféry. Séria geomagnetických búrok v roku 2023 „napumpovala“ terawatty energie do hornej atmosféry Zeme, čo zvýšilo jej teplotu na vyše 20-ročné maximum.

 

Zdroj: NASA/Space Weather
Zdroj: NASA/Space Weather

Hrozí nám niečo?

Narastajúca teplota však nemá žiadny vplyv na počasie ani klímu na zemskom povrchu, ako zdôraznil expert z NASA. Na druhej strane to však má veľký vplyv pre satelity na nízkej obežnej dráhe Zeme. To môže ovplyvniť ich správne fungovanie.

Termosféra je mimoriadne citlivá na slnečnú aktivitu a ľahko absorbuje energiu zo slnečných erupcií a geomagnetických búrok. „V kalendárnom roku 2023 sa vyskytlo 5 významných geomagnetických búrok, ktoré viedli k výraznému zvýšeniu množstva infračerveného žiarenia (tepla) v termosfére Zeme,“ hovorí Mlynczak.

V skutočnosti nie je potrebná ani silná búrka, aby spôsobila problémy. Vo februári 2022 slabšia geomagnetická búrka vyvrhla do termosféry veľké množstvo tepla, takže z oblohy spadlo 38 novo vypustených satelitov Starlink.

Ak budú súčasné trendy pokračovať, termosféra sa v rokoch 2023 a 2024 oteplí ešte viac. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd