Tesne nás minul asteroid. Bol to 6. asteroid najbližšie k Zemi

Veronika Salayová

Okolo našej planéty tesne preletel novoobjavený asteroid. Bol od nás vzdialený „len“ približne 7 000 km. 

V pondelok okolo 12.05 hod. UTC preletel okolo Zeme novoobjavený asteroid, ktorý dostal pomenovanie 2020JJ. Asteroid sa dostal do tesnej blízkosti Zeme, vzdialený bol približne 7 000 km. Jeho veľkosť sa odhaduje na 2,7 až 6 metrov v priemere, uvádza  CTnet.

Zaujímavosťou je, že astronómovia si nevšimli jeho existenciu. Asteroid zachytili iba pár hodín predtým, ako bol pri našej planéte najbližšie. Objavili ho astronómovia v Arizone. Tomuto asteroidu sa podarilo nebadane „prepašovať“ okolo satelitov. 

Kolízia zo Zemou nehrozila, ak by sa tak hypoteticky stalo, tak asteroid by pre svoju malú veľkosť s najväčšou pravdepodobnosťou zhorel  v atmosfére.

 

V pondelok 4. mája preletel približne 7 000 km nad južným Tichým oceánom. Naposledy bol takýto podobne blízky prelet nad našou Zemou minulý rok, 31. októbra 2019.

NASA vedie databázu „objektov blízkej Zeme“ od roku 1900 a asteroid 2020JJ je uvedený ako 6. najbližší asteroid k našej Zemi, aký bol kedy zaznamenaný.

Je potrebné poznamenať, že 10 najbližších asteroidov sa začalo uplatňovať od roku 2004. Nie je to preto, že by nás asteroidy začali „útočiť“ v 21. storočí, ale treba brať do úvahy to, ako sa astronómovia a ich technológie zlepšujú pri hľadaní stále menších a bližších asteroidov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd