Tesne pri hraniciach práve vznikajú búrky. Slovensko sa čoskoro určite dočká

Peter Minárik

Nad našou oblasťou sa nachádza frontálne rozhranie, na ktorom sa tvoria prehánky a búrky. Tie dnes zasiahli predovšetkým našich západných susedov a ešte aj teraz vznikajú na našom pohraničí búrky, ktoré len tesne líznu našu hranicu. V nadchádzajúcich hodinách sa však búrok celkom určite dočkáme.

Nad strednou Európou sa nachádza studený front, v rámci ktorého sa v priebehu dnešného dňa vyskytovali intenzívne búrky. Nad Českom, Poľskom a Nemeckom dnes udrelo až okolo 100 000 bleskov, pričom 16 000 udrelo v susednom Česku, čo je už veľmi výrazné číslo. V Česku sa dnes vyskytovali dokonca aj supercely. Jedna zasiahla Hradec Králové a okolie a priniesla intenzívne krupobitie.

Ďalšie búrky už čoskoro

Studený front sa nad našou vlní a postupuje tak len veľmi pomaly. Zajtra sa posunie o pár desiatok kilometrov východne a ovplyvní počasie bližšie k nášmu územiu.

Počas dňa začnú intenzívne búrky vznikať západne od Slovenska a podľa aktuálneho vývoja sa vo večerných hodinách očakávajú búrky aj u nás. V nadchádzajúcich hodinách sa tak celkom určite dočkáme búrok.

 

Búrlivo však je ešte aj teraz a je ojedinele možné, že nejaká búrka nás predsalen zasiahne už túto noc.

Búrka práve postupuje okolím hraníc

Práve v týchto chvíľach začali nad Moravou, len pár kilometrov od našich hraníc vznikať pomerne výrazné búrky.

 

Tie v týchto chvíľach postupujú k severovýchodu a podľa simulácii by za aktuálnych podmienok naše územie zasiahnuť nemali a zo severných okresoch tak bude možné pozorovať len blýskavicu.

Môže sa však stať, že dôjde k ďalšiemu rozvoju búrkovej činnosti, čo niektoré numerické modely očakávajú v oblasti Kysúc, či Oravy. Aktuálnu polohu búrok si pozrite na mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd