Tešte sa. BLÍŽI SA ZIMA. Kde dorazí zima ako prvá?

Tešte sa. BLÍŽI SA ZIMA. Kde dorazí zima ako prvá?
Peter Minárik

Na naše územie sa blíži zima, ktorá už o pár dní dorazí do prvých oblastí. Tešiť sa môžete na poriadne mrazy a dokonca aj snehovú nádielku. Vytúženú zimu prinesú Traja králi.

Niekoľko dní zažívame na našom území na súčasnú ročnú dobu nezvyčajne teplé počasie, ktoré tu panuje prakticky už od Vianoc. Teraz by sa to však podľa najčerstvejších prognóz malo zmeniť a počasie sa vráti späť do zimy.

V priebehu nadchádzajúceho víkendu nás totiž čaká záver sviatočného obdobia a spolu s ním aj záver teplého počasia. Traja králi k nám prinesú zmenu.

Zima sa už chystá

Mimoriadne studená vzduchová hmota už niekoľko dní prúdi nad Škandináviu a nad severné Rusko, kde sa kumuluje poriadne studený vzduch. Na niektorých staniciach vo Fínsku, či vo Švédsku zaznamenali najnižšie teploty za uplynulé roky. Teploty totiž klesajú aj pod -40 °C.

Tuhé mrazy sužujú severnú Európu už niekoľko dní a kumuluje sa tu bazén studeného vzduchu, ktorý za vhodných okolností môže zatiecť nad kontinent Európy a podľa najnovších prognóz sa tak už čoskoro stane.

Chladný vzduch by mal nad Európu začať prenikať na Troch kráľov a na naše územie začne prenikať masa studeného vzduchu už v noci zo soboty na nedeľu.

Zaujímavé na celej situácii bude to, že vzduchová hmota, ktorá bude nad naše územie prúdiť bude veľmi ťažká, a tak sa začne ochladzovať povedzme "od spodných vrstiev". Prenikaniu chladného vzduchu tak budú brániť horské prekážky a bude trvať niekoľko hodín, kým sa naakumulovaná chladná vzduchová hmota prevalí cez hory do ďalších dolín. Ako prvé tak čaká ochladenie sever Slovenska, Záhorie a krajný západ.

Pôvodne sa však mal nad naše územie rozliať vzduch zo Škandinávie. To sa však nestane, keďže tlaková níž, ktorá sa nachádza nad Nemeckom ho vytlačí nad východnú Európu.

Ako vidieť na animácii tak studený vzduch k nám teda prenikne od východu z Ruska. Zmena bude v tom, že tento vzduch bude suchší. Čakajú nás síce tuhé mrazy, ale menej snehu ako sa čakalo.

Nedeľa rozdelí Slovensko

Počas nedele sa treba pripraviť na celom území na sychravé počasie. Očakávajte zamračenú a upršanú oblohu. Na severe, severozápade a na krajnom západe však začne postupne snežiť.

Okrem sneženia sa treba pripraviť aj na výrazné ochladenie. V nedeľu ráno bude na západe a severe oveľa teplejšie ako v nedeľu popoludní. Napríklad v Bratislave môže byť ráno +5 °C, dopoludnia 0 °C a počas popoludnia sa ochladí na hodnotu okolo -3 °C. Podobne to bude aj na zvyšku územia.

V noci z nedele na pondelok sa postupne ochladí už na celom území a v pondelok sa na celom území očakáva celodenný mráz. Ako sa bude vyvíjať počasie a teploty deň po dni si pozrite na grafe TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd