Thajsko bojuje s extrémnou jarnou vlnou horúčav. Pocitová teplota sa vyšplhá až k +50 °C

Thajsko bojuje s extrémnou jarnou vlnou horúčav. Pocitová teplota sa vyšplhá až k +50  °C
Veronika Salayová

Bezoblačná obloha a slnko v Thajsku – znie to ako sen, no v týchto dňoch by ste v Thajsku asi byť nechceli. Teploty sa šplhajú nad +40 °C a pocitová teplota až k +50 °C.

Dovolenka v Thajsku znie luxusne, no aj exkluzívna dovolenka sa ľahko môže zmeniť na nočnú moru, najmä ak vás zasiahne extrémna vlna horúčav.

Práve toto sa aktuálne deje v Thajsku, kde teploty stúpajú vysoko nad +40 °C. Meteorológovia však prišli so správou, že pocitová teplota bude v ďalších dňoch atakovať hranicu +50 °C.

Thajské ministerstvo zdravotníctva varuje, že pocitová teplota môže cez víkend a začiatok týždňa dosiahnuť alebo dokonca prekročiť +50 °C.

 

Je to normálne?

Sever obľúbenej dovolenkovej destinácie a hlavné mesto Bangkok postihujú nezvyčajné jarné horúčavy. Nikto si môže povedať, že v Thajsku je to normálne, ale nie je to celkom pravda.

Teploty vzduchu vo všetkých častiach krajiny pravdepodobne aspoň raz prekročia hranicu +40 °C prvýkrát v marci aj apríli, no je len začiatok marca a teploty nad touto hranicou v krajine panujú už niekoľko dní.

Pocitová teplota až +50 °C

Teplota vzduchu je však jedna vec a tepelný index, ktorý meria vnímanú teplotu, je úplne iný. Ovplyvňuje ju predovšetkým vlhkosť vzduchu: pri vysokých teplotách a vysokej vlhkosti sa telo môže ochladiť len trochu a už nie potením.

 

Extrémne horúčavy sú nebezpečné najmä pre chronicky chorých ľudí, seniorov a ľudí s nadváhou. Ak je tepelný index vyšší ako +42 °C, vonkajšie aktivity môžu spôsobiť kŕče, vyčerpanie a existuje vysoké riziko úpalu. 

Pri teplotách nad +52 °C už hrozí kolaps celého systému regulácie teploty organizmu, čo môže skončiť smrťou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd