Tichý jarný dážď je lepší ako letný lejak. Prečo?

Veronika Sádovská

Český meteorológ v rozhovore pre český Denník N odpovedal na niekoľko otázok. Medzi inými hovoril aj o tom, prečo sú jarné dažde lepšie ako letné lejaky.

Český Denník N pozval na rozhovor meteorológa Martina Zrzaveckého z ČHMU, ktorý okrem iného vysvetlil, že nasýtenie pôdy vlahou je oveľa lepšie pri dlhotrvajúcich jarných dažďoch ako pri letných lejakoch.

Rovnako zdôraznil, že celkové množstvo zrážok počas roka zostáva podobné. Menia sa však okolnosti vzniku týchto zrážok. Začínajú prevládať letné lejaky a skracuje sa obdobie jarných dažďov. A to je problém.

Dážď na prvého mája - úrodný rok

Pranostiky na jar a aj mnohé ľudové piesne hovoria o potrebnom jarnom daždi. Vtedy vraj bude úroda dobrá. Je to hlavne preto, že dlhšie trvajúce jarné dažde sú miernejšie a zároveň pre pôdu prospešnejšie.

V suchšom období medzi rokmi 2015 - 2020 spadlo najviac zrážok v lete. Napriek tomu boli tieto roky zaznamenané ako suché.

Tieto zrážky sú väčšinou krátkodobé a intenzívne. Ak počas nich spadne aj 100 mm, väčšina vody stečie po povrchu do riek. 

Zvyšná časť vody zavlaží už vyrastené rastliny a do pôdy tak nevsiakne. Takisto pôsobia aj vysoké teploty a časť zrážok sa odparí.

Naopak na jar sú rastliny ešte maličké a tak voda môže vsiaknuť do pôdy a podpovrchových vôd. Tieto dažde sú menej intenzívne a trvajú aj dlhšie a aj teploty zvyknú byť ešte mierne.

Voda má čas vsiaknuť do pôdy a stiecť až do podzemných vôd a doplniť ich zásoby.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd