Tieto Vianoce budú na oblohe žiariť až dve „Betlehemské hviezdy“. Ako to?

Tieto Vianoce budú na oblohe žiariť až dve „Betlehemské hviezdy“. Ako to?
Veronika Salayová

Nie jedna „Betlehemská hviezda“, ale až dve! Tieto Vianoce budú na oblohe okrem Mesiaca jasne svietiť dve dominantné hviezdy, aj keď to v skutočnosti hviezdy ani nebudú. 

Väčšina rokov uplynie bez dominantnej hviezdy na oblohe počas najkrajších sviatkov roka, no tento rok je výnimkou. Tento rok sú zrejmí až dvaja „kandidáti“ na Betlehemskú hviezdu. Jeden bude jasne viditeľný pred východom Slnka a druhý po západe Slnka. Nejde však o hviezdy v pravom slova zmysle, ale o dve známe planéty. 

Po západe Slnka môžeme na oblohe uvidieť Jupiter, ktorý svieti mimoriadne jasno na nočnej oblohe po celú noc. Jupiter prekonal tzv. opozíciu, kedy bola Zem priamo medzi Jupiterom a Slnkom. Jupiter bol v novembri na nočnej oblohe mimoriadne jasný, pretože bol z našej perspektívy úplne osvetlený. 

Zvláštny Jupiterov pohyb

Jupiter naďalej svieti na južnej oblohe veľmi jasno a bude aj počas vianočných sviatkov. Jupiterov pohyb má zaujímavé vysvetlenie. Všetky planéty sa zvyčajne pohybujú z východu na západ proti hviezdam, ale niekedy je to naopak, pretože Zem ju na svojej najrýchlejšej obežnej dráhe okolo Slnka „predbehne“ zvnútra.

Napríklad ako auto, ktoré míňame na diaľnici, sa zdá, že ide dozadu, tak rovnako sa z nášho pohľadu Jupiter stáva retrográdnym. Robí to práve teraz a bude to trvať do 31. decembra. 

V tomto roku sa to stalo aj v septembri a ide o cyklus, ktorý sa deje počas rôznych mesiacov v roku. „Zdá sa, že jeho pohyb sa spomalí a potom sa zastaví v stacionárnom bode v dôsledku relatívneho pohybu Zeme a planét,“ vysvetlil Jupiterov pohyb Minjae Kim, výskumník na Katedre fyziky na University of Warwick vo Veľkej Británii.

 „V čase Kristovho narodenia sa jeden takýto nehybný bod vyskytol, keď bol Jupiter niekoľko nocí priamo nad Betlehemom, v súlade s biblickými správami,“ dodal výskumník.

Venuša bude kraľovať oblohe ráno

Ďalším planetárnym kandidátom na vianočnej oblohe je Venuša, ktorá však žiari ešte intenzívnejšie ako Jupiter, no teraz je viditeľná v ranných hodinách. Venuša je najjasnejšia planéta a tretí najjasnejší objekt na oblohe okrem Mesiaca a Slnka. Momentálne je to „ranná hviezda“, ale veľkú časť roku 2023 bola označovaná ako jasná „večerná hviezda“.

Podľa jednej teórie bola Betlehemská hviezda vzácnou nebeskou udalosťou nazývanou konjunkcia, kedy sa Jupiter a Venuša zdanlivo na oblohe „spojili“ do jedného jasného bodu. 

Naposledy k takejto konjunkcii došlo 21. decembra 2020, niekoľko dní pred Štedrým dňom, kedy boli Jupiter a Saturn vo veľmi tesnej blízkosti. Stalo sa tak po prvý raz za takmer 800 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd