TIK-TAK! Zmena času sa blíži. Kedy, kde a prečo sa to všetko začalo? Odštartoval to „šialený“ vedec...

TIK-TAK! Zmena času sa blíži. Kedy, kde a prečo sa to všetko začalo? Odštartoval to „šialený“ vedec...
Veronika Salayová

Ako sme vás už viackrát informovali, zmena času nastane už tento víkend. Viete však, že kedy, kde a prečo sa vlastne začalo „experimentovať“ s časom? Dôvody vás prekvapia...

V noci zo soboty na nedeľu si opäť raz meníme čas − prechádzame z letného času na zimný. V nedeľu 29. októbra 2023 sa o 3:00 h ráno posunie čas na 2:00 h ráno. V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu dlhšie.

Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, kde, kedy a vlastne prečo začali ľudia „experimentovať“ s posunom času? Na tieto otázky poznáme odpoveď. Začalo sa to na vzdialenom Novom Zélande...

Čas na hľadanie hmyzu či podvečerné popíjanie?

V roku 1895 prišiel muž z Nového Zélandu George Hudson s nápadom mať po práci viac času na koníčky. Posunom času o dve hodiny vedec dúfal, že bude môcť tráviť viac času večer vonku pri hľadaní hmyzu.

Prvotná myšlienka tak skrsla v hlave tohto „šialeného“ vedca, ktorý vlastne chcel hľadať hmyz za denného svetla. Aj keď boli motívy vedca kuriózne, od tohto momentu sa s myšlienkou posunu času začali reálne zaoberať aj iní. 

V Británii muž menom William Willett, ktorého podporoval Winston Churchill, navrhol myšlienku maximálneho využitia prirodzeného svetla. Chcel viac času na večerné popíjanie si vonku a britskej vláde povedal, že Londýnčania strácajú veľkú časť letného svetla spánkom.

Britská vláda však nepočúvala a jeho nápad bol v tom čase zamietnutý, no táto myšlienka sa znovu objavila krátko po jeho smrti, keď sa krajiny v 1. svetovej vojne snažili znížiť dopyt po uhlí tým, že získali viac hodín denného svetla.

Posuny času vo vojnovom období po súčasnosť

Tieto dôvody už zarezonovali viac, a zatiaľ čo Willettova vlastná krajina po jeho smrti pomaly preberala jeho nápad, Nemci sa ho v roku 1916 rozhodli aj reálne vyskúšať, aby mali počas práce viac svetla. Myšlienka sa počas vojny rýchlo rozšírila do iných krajín, no po vojne sa od tejto myšlienky postupne upustilo. 

Na území Česko-Slovenska následne fungoval letný čas s prestávkami v 40. rokoch 20. storočia. V povojnovom Československu bol letný čas zavedený aj od 6. mája do 7. októbra 1946.

V tom istom roku 1. decembra zaviedli ako jediný raz v histórii tzv. zimný čas, teda opačný posun než v prípade letného času – hodiny sa posúvali nie dopredu, ale naspäť oproti stredoeurópskemu času. Opatrenie platilo do 23. februára 1947, no neosvedčilo sa.

Každoročný letný čas bol zavedený v Československu až v roku 1979 a v roku 1981 sa u nás ustálilo pravidlo, že letný čas sa začína posledný marcový víkend v noci zo soboty na nedeľu. Od roku 1996 je letný čas o jeden mesiac dlhší, čiže trvá až do posledného víkendu v októbri. Letný čas teda trvá sedem mesiacov, zatiaľ čo pred rokom 1996 trval iba šesť.

Od tohto roku k zmenám, resp. k zrušeniu striedania času v Európe nedošlo a zostáva v platnosti do dnešných dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd