Tisíce domácností bez elektriny. Nepriaznivé počasie si vyžiadalo jednu obeť

Tisíce domácností bez elektriny. Nepriaznivé počasie si vyžiadalo jednu obeť
Zuzana Macháčová

Francúzsko zasiahla najvýznamnejšia víchrica od začiatku roka vo Francúzsku. Nárazy vetra dosahovali rýchlosť nad 120 km/h

Víchrica Louis zasiahla Francúzsko vo štvrtok. Sprevádzaná bola veľmi silným vetrom, ktorý dosahoval rýchlosť viac ako 100 km/h. 

Nepriaznivé počasie spôsobil viac ako 90 000 domácnostiam výpadok elektriny. Počasie si dokonca vyžiadalo jednu obeť.

Silný vietor

Víchrica Louis vyvolala prudké poryvy naprieč územím od juhozápadu po sever Francúzska. Podľa údajov poskytnutých Météo Express vo Vendée dosahovala rýchlosť vetra až 125 km/h, v Pas-de-Calais 123 km/h a v Marne 122 km/h v Tarbes.

 

Podľa odborníkov ide o najvýznamnejšiu víchricu od začiatku roka, aj keď nižšej intenzity ako predchádzajúce víchrice Ciaran a Domingos, ktoré vlani na jeseň spôsobili smrť 3 ľudí a milión domácností zostalo bez elektriny, a to najmä v Bretónsku.

Nepriaznivé počasie si vyžiadalo jednu obeť

Víchrica Louis si vyžiadala aj jednu obeť, ktorou je 52-ročný motorista. Voda ho zavalila, keď jeho auto stálo na moste v Saint-Georges-de-Noisné v časti Deux-Sèvres.

Vyvrátené stromy v dôsledku silného vetra, zdroj: lemonde.fr
Vyvrátené stromy v dôsledku silného vetra, zdroj: lemonde.fr

Podľa manažéra Enedisa zostalo bez elektriny 90 000 domácností, najmä v severnom Francúzsku. Prevádzkovateľ distribučnej siete uviedol, že jeho zamestnanci a poskytovatelia služieb sú mobilizovaní, aby obnovili elektrickú energiu čo najväčšiemu počtu zákazníkov. Dodal: „Zásahy sú však niekedy náročné kvôli vyvráteným stromom na cestách alebo zaplaveným oblastiam“.

 

Podľa Météo-France bude zlé počasie počas piatka zúriť aj v Lamanšskom prielive a na hraniciach s Belgickom až po Auvergne a na západ od Pyrenejí. Práve v Belgicku platia dnes oranžové výstrahy pred silným vetrom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd