Tisícky ľudí na Slovensku sú bez elektriny. Víchrica udrela na Slovensko a na Záhorí zastavila vlaky

Tisícky ľudí na Slovensku sú bez elektriny. Víchrica udrela na Slovensko a na Záhorí zastavila vlaky
Peter Minárik

Víchrica WOLFGANG bičuje už od rána Európu a na poludnie dorazila aj na naše územie. Hlásené sú prvé problémy. Silný vietor strháva elektrické vedenia, láme stromy a zastavuje železničnú dopravu.

Do Európy sa dohnala ďalšia víchrica. Ide o mohutnú tlakovú níž Wolfgang, ktorej stred sa nachádza nad Britskými ostrovmi a do mnohých krajín Európy prináša veľmi silný vietor.

Vietor spôsobuje najväčšie komplikácie v Škótsku, odkiaľ hlásia už dve obete. Jedného muža zabil padajúci strom a druhú ženu strhla voda.

Silný vietor však netrápi len Škótsko, ale aj mnohé oblasti Európy, pričom najhoršia situácia je v pobrežných oblastiach, kde vietor dosahuje nárazy cez 100 km/h.

Vietor spôsobuje problémy aj na Slovensku

Veľmi silný vietor začal na poludnie úradovať aj na našom území a spôsobuje problémy. Najsilnejší vietor máme aktuálne na západnom Slovensku, kde sa poryvy vetra šplhajú ojedinele aj cez 20 m/s.

Veľmi veterno je aj na horách, kde poryvy vetra dosahujú rýchlosť viac ako 30 m/s a fúkať tu bude ešte silnejšie. Silný vietor už spôsobil na našom území niekoľko problémov.

Tisícky ľudí sú bez elektriny. Stoja aj vlaky

Silný, južný, nárazový vietor vyvracia stromy a strháva elektrické vedenia. Bez elektriny sú ľudia v niektorých oblastiach na Považí. Stredoslovenské distribučná eviduje výpadky napríklad v okolí Považskej Bystrice, Dolného Moštenca, či Plevníka. Problémy sú aj na západnom Slovensku.

Na Záhorí sú bez dodávok elektrickej energie v oblasti Moravského Svätého Jánu. Strom doslova zlomil betónový stĺp na vysokom napätí a bez dodávok elektriny je celá obec a okolie.

foto: obec Moravský Svätý Ján
foto: obec Moravský Svätý Ján

Starosta informoval, že energetici už pracujú na poruche a výpadok elektriny potrvá zhruba do 18:00. Problémy sú však aj v ďalších oblastiach. Podľa geoportálu Západoslovenskej distribučnej evidujú niekoľko ďalších porúch po celom západnom Slovensku. Zákaznícka linka je preťažená a energetici vyzývajú ľudí, aby boli trpezliví.

Vietor zastavuje vlakovú dopravu

Problémy spôsobuje víchrica aj v doprave. Spadnutý strom napríklad zablokoval trať medzi Podbielom a Dlhou nad Oravou. Najvážnejšie problémy sú na Záhorí, kde v úseku Sekule - Veľké Leváre spadol strom na trolejové vedenie. 

Vlakové spoje do Česka tak naberajú veľké meškanie. Železničiari očakávajú odstránenie poruchy v podvečerných hodinách. Situáciu s víchricou sledujeme online TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd