Tlaková níž ANDREAS mieri do Európy. Vyvolá povodne a napadne aj pol metra snehu

Tlaková níž ANDREAS mieri do Európy. Vyvolá povodne a napadne aj pol metra snehu
Peter Minárik

Počasie v našej oblasti sa začína zhoršovať. Hlboká tlaková níž, ktorá dostala aj svoje meno, ovplyvní počasie v mnohých štátoch Európy, kde vyvolá povodne. Tie sa dokonca očakávajú aj v oblastiach, ktoré uplynulé mesiace doslova vysychajú.

Európu, vrátane nášho územia, čaká v nadchádzajúcich dňoch výrazné zhoršenie počasia. Postará sa o to komplex tlakových níží, ktoré prinesú do Európy mimoriadne daždivé počasie. Čaká sa výdatný dážď a vplyvom ochladenia čaká Alpy dokonca aj sneženie.

Počasie sa západne od Slovenska už začína zhoršovať a naše územie čaká zhoršenie počasia v piatok. Od nedele bude panovať ešte upršanejšie a postupne aj búrlivejšie počasie.

Výdatný lejak prinesie najskôr níž ANDREAS

Od dnes začína počasie v širokej oblasti Álp od Stredozemného mora až po severné Nemecko ovplyvňovať výrazná tlaková níž, ktorá dostala meno ANDREAS. Táto tlaková níž prinesie zhoršenie počasia v štátoch ako Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, celý Balkán a juhozápadné Česko, Maďarsko a postupne aj Slovensko.

Andreas by mal počasie ovplyvňovať do nedele a najviac zrážok by mal priniesť do oblasti severného Jadranu a jeho okolia, teda do Benátska, Slovinska a Chorvátska. Tu by do nedele mohlo spadnúť lokálne viac ako 100 mm zrážok, čo vyvolá povodne. V iných oblastiach spadne od 20 do 60 mm.

Slovensko čaká ešte vo štvrtok pomerne príjemné počasie, no popoludní sa už od juhozápadu začne zväčšovať oblačnosť. Zrážky súvisiace s touto tlakovou nížou dorazia nad naše územie v noci na piatok. Piatok bude upršaný na celom západnom Slovensku a v rovnakom duchu sa bude niesť aj sobota, s tým, že zrážky sa už objavia aj na strednom Slovensku.

Na našom území tak v súvislosti s tlakovou nížou Andreas spadne v západnej časti Slovenska od 5 do 15 mm.

Výraznejšie zrážky prídu v nedeľu

Po tlakovej níži Andreas príde v nedeľu do rovnakej oblasti ďalšia tlaková níž s ďalšou vlnou dažďa. Rozdiel však bude v tom, že táto tlaková níž už pôjde o čosi východnejšie, a tak zrážkové pole zasiahne v plnej miere aj Slovensko.

Od nedele nás čakajú pomerne výdatné zrážky, ktoré prinesú desiatky milimetrov. Najviac zrážok na našom území sa očakáva na juhu a západe, kde naprší od 30 do 65 mm. Upršanejší však bude nadchádzajúci týždeň západne od nás, kde naprší až do 200 mm zrážok.

očakávané zrážky v Európe, zdroj: iMeteo.sk
očakávané zrážky v Európe, zdroj: iMeteo.sk