Tok Revúca dosiahol 3. povodňový stupeň. Povodňová vlna sa rúti na Ružomberok

Tok Revúca dosiahol 3. povodňový stupeň. Povodňová vlna sa rúti na Ružomberok
Peter Minárik

Na toku Revúca dosiahla hladina úroveň 3. povodňového stupňa a prívalová vlna sa teraz blíži do mesta Ružomberok. Situácia by sa pritom mala v nadchádzajúcich hodinách ďalej zhoršovať.

Výdatné zrážky v oblasti Nízkych Tatier sa začínajú prejavovať na vodných tokoch v širokej oblasti. Úroveň 1. povodňového stupňa už dosahujú rieky na viacerých profiloch, v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji, no aktuálne najnebezpečnejšia situácia hrozí na riekach v oblasti Demänovskej Doliny a Ružomberka.

Práve rieky v týchto oblastiach odvádzajú vodu po výdatných zrážkach v Nízkych Tatrách, kde za uplynulých 12 hodín spadlo aj viac ako 70 mm zrážok. Jasná eviduje aktuálne zrážkový úhrn na úrovni 71 mm, obec Motyčky 47 mm a Donovaly 51,5 mm.

 

Práve v týchto oblastiach najvýraznejšie stúpajú vodné toky. Najkritickejšia situácia je aktuálne na rieke Revúca. V Podsuchej dosiahla hladina už 3. povodňový stupeň.

aktuálny stav na rieke Revúca
aktuálny stav na rieke Revúca, zdroj: SHMÚ

Povodňová vlna sa teraz šíri k mestu Ružomberok, kde je zatiaľ situácia pokojná. Podvečer by a však mala situácia výraznejšie zhoršovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd