Tomu koniec nebude! BÚRKY dnes opäť budú vyčíňať. Toto dnes príde

Tomu koniec nebude! BÚRKY dnes opäť budú vyčíňať. Toto dnes príde
Peter Minárik

Pred nami je piaty búrkový deň. Aj v dnešný deň bude počasie veľmi podobné tomu v uplynulých dňoch. V brázde nízkeho tlaku vzduchu sa budú nad naším územím tvoriť početné búrky, ktoré budú aj intenzívne. Toto všetko nás dnes čaká.

Ak ste sa tešili na to, že počasie sa aspoň počas víkendu upokojí, tak budete sklamaní. Ani dnes sa počasie nebude zásadne meniť od počasia z uplynulých dní. Pripravte sa na početné prehánky a búrky.

Aj naďalej nás totiž bude ovplyvňovať brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá v našej oblasti zabezpečuje vlhký a instabilný vzduch, ktorý búrky doslova milujú.

Dnešné búrky nebudú vôbec odlišné od búrok v uplynulých dňoch. Naďalej počítajte s prívalovými zrážkami, ktoré budú najnebezpečnejším sprievodným javom, a okrem toho hrozí početný výskyt tromb.

Najsilnejšie búrky máme za sebou

Počas včerajšieho dňa sme zažili najbúrlivejší deň od začiatku aktuálnej búrkovej sezóny, ktorá zúri u nás od utorka. Na našom území udrelo najviac bleskov, celkovo viac ako 14 200.

Okrem toho spôsobili búrky aj najvýraznejšie problémy. Problematické boli predovšetkým prívalové zrážky. Hneď niekoľko obcí v Banskobystrickom kraji muselo vyhlásiť mimoriadnu situáciu po tom, ako búrky priniesli desiatky milimetrov zrážok, ktoré vyvolali prívalové povodne. Pri Rimavskej Sobote spadlo až 90 mm zrážok a voda sa valila ulicami obcí a siahala až po pás.

Prvé búrky dnes trochu neskôr

Dnešná situácia bude od tej včerajšej trošku odlišná v tom, že ráno nám búrky nehrozia. Prvé búrky sa včera vyskytovali už v skorých ranných hodinách, no dnes by malo byť dopoludnia pomerne pokojné počasie. Vzduchovú hmotu bude slnečné žiarenie labilizovať a všetko to vypukne až na poludnie.

Prvé búrky by sa mohli objavovať okolo 12:00 hod. v Prešovskom kraji a pridať by sa následne mal kraj Žilinský. V neskorších popoludňajších hodinách prepuknú búrky v Košickom, v Trenčianskom a v Banskobystrickom kraji.

V priebehu večerných hodín by mali búrky na východe slabnúť a, naopak, búrková aktivita sa sústredí do oblasti západného Slovenska.

Dnešné búrky budú opäť veľmi nebezpečné. Sprevádzané budú predovšetkým prívalovými zrážkami, ktoré môžu vyvolať prívalové povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd