Tornáda a búrky zdevastovali USA. Hlásia zranených a najmenej troch mŕtvych

Tornáda a búrky zdevastovali USA. Hlásia zranených a najmenej troch mŕtvych
Veronika Sádovská

Časťou USA sa prehnali silné supercely, ktoré vyprodukovali aj tornáda. Tie zdevastovali krajinu až v troch štátoch, z ktorých hlásia zranených, ale aj mŕtvych.

Americká polícia štátu Indiana uviedla, že ostalo „veľa zranených" po tom, čo tornádo vo štvrtok zdevastovalo komunitu vo Winchestri. To bolo súčasťou veľkého búrkového systému, ktorý priniesol viacero tornád do štátov Indiana, Ohio a Kentucky.

Veľmi nebezpečné tornádo široké pol míle, teda 800 metrov postihlo štát Ohio, uviedla americká Národná meteorologická služba (NWS). Ďalšie tornádp hlásili z malého mesta Indian Lakes, v ktorom spôsobilo obrovské škody.

 

Večer nastal chaos

Vo štvrtok večer po tom, ako sa búrky vyzúrili, nastal na mieste doslova chaos. Krátko pred polnocou vo štvrtok miestneho času policajný superintendant štátu Indiana Douglas Carter nedokázal novinárom povedať nič konkrétne: „Veľa, veľa ľudí je vážne zranených, ale neviem ich počet. Neviem, kde sú. Neviem, čo sú zač títo zranení. Je toho veľa, čo ešte nevieme".

Podvečer štátna polícia uviedla, že pracuje na vyšetrovaní správ o úmrtiach, ale počas tlačovej konferencie Carter povedal, že „nie sú žiadne potvrdené úmrtia". Podľa miestnych médií ale práve vo Winchestri vyhasli tri ľudské životy.

Zosadlo niekoľko tornád

Štátni predstavitelia vyzvali pátracú skupinu Indiana Task Force One, aby pomohla pri pátraní vo Winchestri, meste so 4 700 obyvateľmi, ktoré sa nachádza asi 112 kilometrov severovýchodne od Indianapolisu.

Tornádo poškodilo obchod Walmart a Taco Bell vo Winchestri, povedal zástupca šerifa okresu Randolph Art Moystner pre FOX59/CBS4. Ako uviedla hovorkyňa okresu Logan Sheri Timmersová, približne v rovnakom čase, keď tornádo zasiahlo Winchester, ďalšie údajné tornádo zosadlo asi 120 kilometrov východne v Ohiu neďaleko južnej časti Indian Lake a zasiahlo lokality v Lakeview a Russells Point.

„Pokiaľ vieme, máme veľa zranení. Nepoznáme rozsah zranení," povedala Timmersová. Zasiahnutý bol karavanový kemping. V okolí Indiana Lakes bolo zasiahnutých mnoho budov, avšak rozsah poškodenia ešte nebol presne určený.

V okrese Huron v štáte Ohio úradníci núdzového manažmentu taktiež hlásili „veľké a extrémne nebezpečné tornádo", ktoré vzniklo neďaleko Plymouthu - asi 120 míľ severovýchodne od Indiana Lakes. Západne od Winchesteru v štáte Indiana v okrese Delaware predstavitelia krízového manažmentu oznámili, že počiatočné hodnotenia naznačujú, že až polovica stavieb v malom meste Selma bola poškodená pravdepodobne tornádom.

 

Policajný seržant štátu Indiana Stephen Wheeles predtým uviedol, že ďalšie údajné tornádo zasiahlo okres Jefferson, poškodilo niekoľko domov a zvalilo stromy a elektrické vedenie.

Guvernér štátu Kentucky Andy Beshear potvrdil, že tornádo zosadlo aj pozdĺž štátnej hranice s indianou v okresoch Gallatin a Trimble. V týchto regiónoch hlásia aj niekoľko ľahkých zranení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd