Tornáda, ktoré minulý víkend zasiahli USA, boli výnimočné. Výskyt v zime je veľmi nezvyčajný

Dominik Cenkner

Začiatkom druhého decembrového víkendu zasiahli Stredozápad Spojených štátov amerických ničivé tornáda. Tie si len v Kentucky vyžiadali cez 70 obetí, celkovo ich bolo ešte viac. Takéto tornáda sú aj podľa odborníkov neobvyklé a výnimočné.

Meteorológovia udalosti počas noci z 10. na 11. decembra označujú ako historické. A to pre mimoriadny výskyt decembrových tornád na americkom Stredozápade.

V piatich štátoch - Kentucky, Arkansas, Illinois, Missouri a Tennessee, bolo hlásených najmenej 50 tornád. Vyžiadali si desiatky obetí, a to zrejme aj kvôli tomu, že udreli v noci.

Zrútilo sa stovky budov. Milióny ľudí ostalo bez elektrickej energie. Desaťtisícové mestečko Mayfield doslova zrovnalo so zemou.

Odborníci tornáda skúmajú

Každú jednotlivú dráhu tornáda meteorológovia podrobne skúmajú. K 15. decembru ich takto prešli 23. Päť tornád vyhodnotili ako kategóriu EF3, osem ako EF2, sedem ako EF1 a tri tornáda ako EF0.

Viac než polovica z nich teda boli silné tornáda. Pri niektorých ďalších, ešte nie úplne zdokumentovaných, sa nevylučujú kategórie EF4 či dokonca EF5.

Prieskum poškodenia pozdĺž trajektórií najsilnejších tornád stále prebieha. Jeho dokončenie môže za daných podmienok trvať aj niekoľko týždňov.

Škody po tornádach sú obrovské, najmä v štáte Kentucky, zdroj: Greg Eans
Škody po tornádach sú obrovské, najmä v štáte Kentucky, zdroj: Greg Eans

Tornáda udreli v noci

Najčastejšie sa v súvislosti s tornádami hovorilo, že udreli počas búrok cez deň. Lenže tieto tornáda na Stredozápade udreli počas noci. Otázkou tak ostáva, prečo?

Zatiaľ čo teplý vzduch z Mexického zálivu mieril na sever a blížil sa takmer k Veľkým jazerám, od západu sa pohybovala zo Skalitých hôr do oblasti Veľkých jazier hlboká tlaková níž.

Splnili sa tak základné podmienky pre vznik prudkých supercelárnych búrok sprevádzaných tornádami: vlhký teplý vzduch z Mexického zálivu stúpal nahor.

Pod neho sa valil studený vzduch od severozápadu. A to najpodstatnejšie, na studenom fronte bol výrazný strih vetra. Teda s výškou sa zásadne menil smer a rýchlosť vetra.

K takýmto udalostiam však dochádza najčastejšie okolo marca či apríla, keď sa na jar začne prehrievať pevnina. V decembri ide o nezvyčajnú situáciu.