Tornádo, aké ste ešte nevideli. Niektorým pripomína gitaru, iným kontrabas či zdvihnutý prostredník

Dominik Cenkner

V piatok sa cez americké Idaho prehnalo tornádo. Živel prešiel cez poľnohospodársku pôdu bez toho, aby spôsobil veľké škody, no jeho nezvyčajný tvar pritiahol pozornosť. Používatelia internetu vtipkovali, že to vyzerá ako gitara alebo necenzurované gesto.

Národná meteorologická služba (NWS) vydala v piatok popoludní pre Idaho vážne varovanie pred počasím. Cez región sa prehnali búrky sprevádzané silným vetrom či niekoľkými tornádami.

Jedno z nich však pritiahlo pozornosť celého sveta. Tornádo vzniklo v poľnohospodárskej oblasti pri meste Grace okolo 12.30 h miestneho času.

Vietor víril do vzduchu piesok a prach a po relatívne krátkom čase sa úkaz rozplynul. Miestni obyvatelia rýchlo poslali informácie o fenoméne do pobočky NWS v meste Pocatello.

Každý v ňom videl niečo iné

Ako priznala meteorologička Audra Moore, experti si spočiatku mysleli, že majú dočinenia s tzv. gustnadom. Malým a slabým vírom, ktorého vznik nesúvisí s výskytom vzostupného pohybu vzduchu v supercelárnej búrke.

Hlbší rozbor však ukázal, že išlo o plnohodnotné – aj keď slabé – tornádo. Najväčší rozruch však na sociálnych sieťach vzbudila podoba fenoménu.

Niektorí prirovnávali tornádo ku gitare, iní to videli ako päsť s natiahnutým prostredníkom. Takýto symbol sa považuje za vulgárny. A čo v ňom vidíte vy?

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa aj vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu alebo najnovšie aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd