Tornádo hlásia z Maďarska či Rakúska. V Česku mohli zosadnúť rovno tri tornáda

Tornádo hlásia z Maďarska či Rakúska. V Česku mohli zosadnúť rovno tri tornáda
Peter Minárik

Veľmi dynamické počasie, ktoré zavládlo v našej oblasti, vyprodukovalo množstvo búrok, z ktorých niektoré boli aj supercelárne. Tie dokonca mohli vyprodukovať hneď 5 tornád. Situáciu teraz skúmajú odborníci v okolitých krajinách. Kde všade je podozrenie na výskyt tornáda?

Sobota priniesla do našej oblasti mimoriadne zaujímavé počasie, ktoré v letnom období dáva vždy predpoklady na výskyt veľmi silných búrok. Ešte v noci z piatka na sobotu postúpil aj cez Slovensko teplý front, ktorý priniesol dážď.

Front veľa zrážok nepriniesol, avšak zvlhčil vzduch, a súčasne v sobotu začal do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch. Teplý a vlhký vzduch je dokonalý pre vývoj búrok a obzvlášť, ak sa počas dňa ešte zmenší oblačnosť, slnečné lúče tento vzduch zohrejú a ten sa tak stáva labilným.

Potom nám stačí už len pomyselná iskra alebo škrtnutie zápalkou a búrky doslova explodujú. To sa včera čiastočne aj stalo. Do takéhoto labilného vzduchu začal postupovať studený front, na ktorom sa tvorili početné prehánky a búrky, pričom niektoré mali aj supercelárnu štruktúru.

Zosadnúť mohlo niekoľko tornád

Oficiálne je už potvrdené, že počas včerajších búrok sa nad Moravou, východným Rakúskom či nad západným Maďarskom vyskytlo niekoľko supercelárnych búrok. Tie prinášali zväčša výraznejšie krupobitie, no z niektorých oblastí sú hlásené aj škody, ktoré mohli napáchať aj tornáda.

Jedno podozrenie na tornádo je západne od maďarského mesta Szombathely. Búrka tu priniesla krúpy, no objavilo sa aj video, na ktorom je vidieť rotujúci vzdušný vír. To ešte tornádo neznamená, no na jednom, pomerne nekvalitnom zábere je vidieť aj pomyselný dotyk lieviku so zemským povrchom − a v tomto prípade by už išlo o tornádo.

potencionálne tornádo na západe Maďarsko, foto: Kőszegi Időjárás Előrejelzés
Potencionálne tornádo na západe Maďarska, foto: Kőszegi Időjárás Előrejelzés

Ak k tornádu aj došlo, tak k udalosti malo dôjsť mimo zastavané územie a škody sú tak minimálne. Podozrenie na tornádo, však ešte preskúmajú maďarskí meteorológovia, no toto potencionálne tornádo bolo zrejme zo včerajšieho dňa najslabšie.

K oveľa zaujímavejšej situácii malo dôjsť na severovýchode Rakúska. Hlásené je, že tornádo spôsobilo menšie materiálne škody, no opäť zosadlo na okraji dedinky. K udalosti malo dôjsť včera po 14:00 hod. v oblasti dedinky Pleissing, neďaleko hraníc s Českom.

Hlásené sú menšie škody a kontakt so zemou je tu už viac jednoznačný. Z toho istého času, len pár kilometrov ďalej, v Česku na Znojemsku hlásili ľudia taktiež výskyt tornáda, takže je možné, že ide o identické tornádo. Aj tu však platí, že zatiaľ ide o nepotvrdené tornádo.

potencionálne tornádo na severovýchode Rakúska, foto: Wetter Weitersfeld
Potencionálne tornádo na severovýchode Rakúska, foto: Wetter Weitersfeld "Privatstation" und Umgebung

Zrejme až 3 tornáda v Česku

Spomínaný prípad tornáda na Znojemsku je jeden z troch prípadov, ktorý aktuálne skúmajú českí meteorológovia. K ďalším dvom tornádam mohlo dôjsť v oblasti Žďárskych vrchov, kde ľudia nielenže videli v niektorých prípadoch rotujúci lievik, no meteorológovia pri prvotnej analýze radaru a škôd taktiež nevylučujú, že sa tu vyskytlo tornádo.

K jednej udalosti malo dôjsť pri obci Lubná, blízko Poličky. Český hydrometeorologický ústav informoval, že radarové zábery naznačujú jasnú prítomnosť konvektívnej búrky a tzv. hook echa na radare. Celkom určite tak išlo o supercelu.

radarové zábery potvrdzujú výskyt supercely, zdroj: ČHMÚ
radarové zábery potvrdzujú výskyt supercely, zdroj: ČHMÚ

Ľudia z danej oblasti hlásia poškodené strešné krytiny, no vážnejšie škody sa nevyskytli. Aktuálne najzaujímavejší prípad je zo západnej strany Ždárskych vrchov. V Nejepíně u Chotěboře na Havlíčkobrodsku hlásia najrozsiahlejšie škody. Nebezpečný sprievodný jav poškodil niekoľko domov, polámal stromy a vyniesol trampolínu až na strom. Práve trampolína na strome je dôkazom o výskyte tornáda. Pri inom nebezpečnom jave, ako napríklad downburste, by k tomuto totiž nedošlo. Vzduch sa totiž rozlieva do strán a nie do výšky. Trampolínu tak mohol vyniesť zrejme len vzdušný vír. Škody nájdete pod článkom v galérii.

Okrem škôd výskyt tornáda potvrdzujú aj radarové zábery, no všetky prípady majú jedno spoločné. Nateraz nie je jednoznačné video alebo dôkaz o kontakte víru so zemou, takže tornádo musia potvrdiť až meteorológovia po rekognoskácii terénu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd