Tornádo na Slovensku zachytilo video. Veterný vír zosadol na juhu krajiny. Čo presne sa stalo?

Peter Minárik

Na juhu nášho územia sa krátko pred 16:00 objavilo slabšie tornádo. Podľa našich doterajších analýz ide o najslabšie tornádo úrovne IF0. Oblasťou sa prehnali silnejšie búrky, ktoré boli sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami.

Tornádo sa objavilo krátko pred 16:00 v oblasti obce Kružno, neďaleko Rimavskej Soboty. Čitateľ iMeteo.sk Martin natočil video zachytávajúce vír, ktorý sa dotkol zemského povrchu. Analýza videa a radarových záberov potvrdila, že išlo o tornádo najslabšej kategórie IF0.

Z videa je jasne viditeľná rotácia víru a jeho kontakt so zemou. Pravdepodobne išlo o nesupercelárne tornádo, ktoré vzniká z už rotujúceho vzduchu pod búrkou. V tomto konkrétnom prípade rotáciu vzduchu pravdepodobne ovplyvnil reliéf krajiny.

 

K udalosti došlo medzi 15:50 až 16:00 v katastrálnom území obce Kružno, v extraviláne obce. Veterný vír tak nespôsobil materiálne škody.

Prispeli k tomu lokálne podmienky

Vytváraniu tornáda napomohla kombinácia vysokej vlhkosti vzduchu a lokálnych orografických podmienok, ktoré viedli k priaznivému strihu vetra. Fúkal západný vietor, ktorý sa s výškou menil na južný.

Spomínanú búrku v oblasti zachytáva aj radarový snímok.

radarový záber cappi 2km
radarový záber cappi 2km, zdroj: SHMÚ

Tornádo na Slovensku je pomerne zriedkavý jav. V minulosti sa však na našom území už vyskytlo viacero tornád, ktoré spôsobili aj značné škody.

 

Doplnené 23.5. o 15:05: V podnadpise sme nesprávne uviedli označenie EF0, napriek tomu, že hneď v prvej vete je uvedené IF0. V našej oblasti sa používa Medzinárodna Fujitova stupnica (IF). Za chybu sa ospravedlňujeme

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
25 °C / 10 °C
Blanka
Zajtra
Prehánky, búrky
28 °C / 12 °C
Adolf
Utorok
Skoro jasno
30 °C / 11 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alfréd
Štvrtok
Búrky
32 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Prehánky, búrky
32 °C / 12 °C
Alojz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd