Toto ešte nekončí. Ďalšie problémy na juhu Slovenska. Voda zaplavila niekoľko miest a obcí

Peter Minárik

Na našom území aj naďalej vystrájajú intenzívne búrky. Ďalšie búrky sa ženú južnými oblasťami Slovenska a postupujú presne tými istými oblasťami, ktoré už zasiahli výdatné búrky.

Počasie na našom území nie je naďalej pokojné. Stále sa tvoria búrky, pričom tie sú aj intenzívnejšie. Zatiaľ čo ráno zasiahli búrky predovšetkým severovýchod Slovenska, kde narobili obrovské problémy, tak teraz sa problémy vracajú na juh.

Cez južné Slovensko sa presúva pole výrazných zrážok a búrok. Tie prinášajú do zasiahnutých oblastí veľké zrážkové úhrny. Intenzívne lejaky už zaplavili niekoľko miest a obcí.

Spadlo viac ako 30 mm

K regenerácii búrkových buniek aktuálne dochádza predovšetkým na juhu Banskobystrického kraja a búrky veľmi pomaly postupujú.

Podľa radarových odhadov prinášajú búrky od 30 do 45 mm zrážok, čo potvrdzujú aj dáta zo zrážkomerov. Problémom však nie sú len aktuálne zrážkové úhrny, ale aj úhrny z predchádzajúcich hodín.

Za uplynulých 24 hodín sa tak v niektorých oblastiach dostali úhrny až k 60 mm.

Búrkové bunky sa aktuálne ženú do oblasti Tornale a Figy, kde narobili veľké problémy už včerajšie búrky. Tie priniesli až 90 mm zrážok, čo vyvolalo prívalové povodne. Ďalší osud je teda otázny, no celkom určite budú opäť stúpať miestne toky.

Pod vodou sú viaceré cesty

Od Lučenca, cez Rimavskú Sobotu až po Tornaľu nám hlásite množstvo problémov. Výdatné zrážky zaplavili mnohé ulice a cesty. Pod vodou sa ocitli aj cesty v Rimavskej Sobote.

V týchto chvíľach búrky a pole zrážok postupuje ďalej do najviac postihnutých oblastí po včerajších búrkach a nemožno tak vylúčiť ďalšie zhoršenie situácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd