Toto je extrém! Do Španielska mieria mimoriadne horúčavy. Teploty môžu dosiahnuť +40 °C

Veronika Salayová

Do Španielska mieri mimoriadna vlna horúčav. Teploty budú v apríli atakovať extrémnu hranicu +40 °C a zrejme bude v krajine prelomeným mnoho teplotných rekordov. 

V Španielsku by sa podľa predpovedí mala v najbližších dňoch očakávať výrazná vlna horúčav. Jar sa tento týždeň v Španielsku zmení na pekelné leto.

V dôsledku horúceho vzduchu saharského pôvodu prichádzajúceho z Afriky sa môže teplota na veľkom území krajiny, najmä v južnej časti, vyšplhať extrémne vysoko. 

Od polovice týždňa budú teploty stúpať k +35 až +38 °C, pričom ďalšie dni bude vlna horúčav vrcholiť. V piatok dokonca nie je vylúčené, že teplota presiahne extrémnu hranicu +40 °C.

Teplejšie až o 18 °C

Takto vysoko by sa mohla teplota vyšplhať v oblasti Sevilly a ak by sa tak stalo, bolo by to na úrovni dlhodobých rekordov. Takéto teploty sú vzhľadom na apríl poriadny extrém a sú skôr typické pre júl či august.

Teplotná anomália, čiže teplotná odchýlka od dlhodobého normálu, bude v piatok až na úrovni 18 °C, čo je samo o sebe veľmi výrazné číslo.

Anomália teplôt v piatok v Španielsku. Zdroj: iMeteo
Anomália teplôt v piatok v Španielsku. Zdroj: iMeteo 

Znamená to, že priemerná teplota sa v Španielsku na konci apríla pohybuje okolo +22 °C a keď vystúpi na +40 °C, rozdiel v teplotách vzhľadom na daný dátum je obrovský. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd