VIDEO: Toto je najčudnejšia sopka na Zemi. Prečo je iná?

Ema Bazhaykin

Sopka Ol Doinyo Lengai v Tanzánii je jednou z najpodivnejších na planéte Zem, možno dokonca v celej slnečnej sústave. 

Aj keď Ol Doinyo Lengai vyzerá z diaľky ako obyčajná sopka, pri pohľade do jej severného krátera zistíte, že to tak nie je. Tento africký gigant má totiž lávu, ktorá je čierna, zvláštne chladná a tečie ako tekutý motorový olej.

 

Väčšina sopiek chrlí lávu bohatú na silikátové minerály, vďaka čomu majú bod topenia viac ako 900 °C. Láva z Ol Doinyo Lengai obsahuje relatívne málo oxidu kremičitého, ale má množstvo uhličitanových minerálov, čo umožňuje láve vstúpiť do tekutého stavu už pri 540 °C.

Nedostatok oxidu kremičitého spôsobuje, že láva je extrémne viskózna. Keď dôjde k erupcii, vyzerá to skôr ako prskajúci hrniec s čiernym motorovým olejom, než ako stekajúca rozžeravená láva.

Sopka Ol Doinyo Lengai
Sopka Ol Doinyo Lengai, foto: iflscience.com

Podobnú nájdete len na Venuši

Ol Doinyo Lengai sa nachádza vo východoafrickej trhline v severnej Tanzánii a je jedinou aktívnou sopkou, o ktorej je známe, že chrlí lávu na báze uhlíka, známu ako natrokarbonatitová láva. Existujú hypotézy o tom, že podobné sopky sa kedysi nachádzali aj na Venuši, na Zemi je ale tento africký gigant jediným známym producentom natrokarbonatitovej lávy.

Vzhľadom na viskozitu lávy sú vedci prekvapení, že sopka dokáže tak prudko vybuchnúť. V iných sopkách dochádza k výbušným erupciám vďaka plynovým bublinám, Ol Doinyo Lengai však vybuchuje a šumí ako sóda pravdepodobne vďaka oxidu uhličitému a iným plynom. 

Sopka, ktorá stojí vo výške 2 962 metrov nad morom je vyzbrojená dvoma krátermi, z ktorých ale vybuchuje len severný. Posledné obdobie erupcie sa začalo v apríli 2017 a podľa posledných správ z marca 2024, sopka ešte stále buble.

 

Rozdelí Afriku na polovicu?

Vedci na základe vzoriek plynu, ktoré boli na nerozoznanie od tých, ktoré vychádzajú pozdĺž stredooceánskych hrebeňov (napriek tomu, že sopka sa nachádza vo vnútrozemí) zistili, že táto sopka je v skutočnosti obrovská trhlina v Africkej platni, ktorá sa od seba vzďaľuje o niekoľko milimetrov za rok. 

Za milióny a milióny rokov by nakoniec mohla rozdeliť africký kontinent na polovicu a vytvoriť nový oceán medzi východnou Afrikou a zvyškom Africkej platne. Táto divergentná hranica platní je zodpovedná za mnohé z týčiacich sa vrcholov v regióne, vrátane Kilimandžára, Mount Kenya a v neposlednom rade Ol Doinyo Lengai.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd