Toto je najnebezpečnejší asteroid v roku 2023. Tesne preletí už o pár hodín

Veronika Salayová

Už o pár hodín preletí okolo Zeme najnebezpečnejší asteroid v roku 2023. Ide o jeden z troch najväčších asteroidov, ktoré sa v tomto roku nebezpečne priblížia k našej planéte.  

Odborníci z NASA sledujú obrovský asteroid, ktorý sa rúti smerom k našej planéte. Asteroid s názvom 436774 (2012 KY3) bol klasifikovaný ako veľmi nebezpečný blízkozemský objekt vzhľadom na svoju veľkosť a blízky prelet.

Asteroid dosahuje veľkosť v priemere až 719 metrov, čo je pre ilustráciu dĺžka viac ako dvoch Eiffellových veží. K našej planéte sa bude tento gigant približovať rýchlosťou 63 185 km/h a najbližšie sa k nám dostane už vo štvrtok 13. apríla v noci o 22.59 hod. 

Od Zeme bude vzdialený 4,6 milióna kilometrov, čo znamená, že z astronomického hľadiska minie našu planétu len veľmi tesne.

Podľa NASA ide o najnebezpečnejší asteroid v tomto roku, keďže asteroidy tejto veľkosti a malej vzdialenosti prelietajú okolo Zeme len približne raz za rok. 

Prelet bude viditeľný aj ďalekohľadom

Tento asteroid bude dokonca viditeľný aj na nočnej oblohe, avšak nie voľným okom. Na jeho pozorovanie budú potrebné profesionálne ďalekohľady. 

Asteroid 2012 KY3 by v prípade kolízie spôsobil na našej planéte devastačné následky, najmä ak by zasiahol obývanú oblasť sveta. NASA však ubezpečuje, že takýto hrôzostrašný scenár s určitosťou nehrozí. 

V súčasnosti je identifikovaných vyše 30 000 vesmírnych objektov, ktoré obiehajú v blízkosti Zeme, pričom niektoré z nich NASA klasifikuje ako potenciálne nebezpečné. 

Tento asteroid je zároveň jedným z troch najväčších, ktoré v tomto roku preletia okolo planéty Zem. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd