Toto je prvá krajina, ktorá stratila všetky svoje ľadovce. Boj s časom sme prehrali

Toto je prvá krajina, ktorá stratila všetky svoje ľadovce. Boj s časom sme prehrali
Veronika Salayová

Venezuela sa práve stala prvou krajinou, ktorá v modernej dobe stratila všetky svoje ľadovce. Ide o smutný svetový míľnik. Vláda sa v zúfalstve pokúsila zakryť posledný ľadovec prikrývkou, no márne, lebo tento pokus vôbec nevyšiel...

Dosiahli sme pochmúrny míľnik v boji proti klimatickým zmenám. Venezuela je prvou krajinou sveta, z ktorej zmizli všetky ľadovce. Zmiznutie posledného venezuelského ľadovca znamená, že krajina prehrala boj s časom a s dominantnými klimatickými zmenami.

Ešte v roku 1910 sa juhoamerický národ pýšil šiestimi ľadovcami s celkovou rozlohou 1 000 štvorcových kilometrov, no tieto sa zredukovali na obyčajné úlomky ľadu, ktoré už nespĺňajú požiadavky na to, aby boli klasifikované ako ľadovce.

Venezuela stratila 98 % ľadovcov

Do roku 2011 už zmizlo päť ľadovcov v krajine, pričom v národnom parku Sierra Nevada sa držal iba ľadovec Humboldt – tiež známy ako La Corona. Posledný venezuelský ľadovec sa však taktiež roztopil a teraz je už taký malý, že bol preklasifikovaný na ľadové pole.

 

V časoch najväčšej slávy pokrývala La Corona 4,5 štvorcových kilometrov, no teraz sa rozprestiera na menej ako 0,02 štvorcových kilometroch (2 hektáre). Vo všeobecnosti musí kus ľadu merať aspoň 0,1 kilometra štvorcového (10 hektárov), aby sa mohol považovať za ľadovec.

Výskum uskutočnený za posledných 50 rokov naznačil, že pokrytie ľadovcom vo Venezuele od roku 1953 klesol o neuveriteľných 98 %, čo je alarmujúce číslo. 

Zúfalý pokus Venezuely

V decembri venezuelská vláda zariadila, aby bol Humboldtov ľadovec prikrytý geotextilnou pokrývkou v nádeji, že ho izoluje a ochráni. Nielenže plán zlyhal, ale vyvolal aj hnev ochrancov prírody.

Tí tvrdia, že neuvážená stratégia by mohla viesť ku kontaminácii ekosystému, pretože látka sa časom rozpadá na mikroplasty. Koniec-koncov si vláda nepomohla a skôr sama sebe ublížila. 

 


 
Tieto mikroplasty sú prakticky neviditeľné, skončia v pôde a odtiaľ sa dostanú do plodín, lagún, do vzduchu, takže ľudia to nakoniec budú jesť a dýchať,“ skonštatoval venezuelský ochranár Centeno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd