Desivá interaktívna mapa ukazuje vesmírny odpad obiehajúci okolo Zeme

Veronika Salayová

Zamysleli ste sa nad tým koľko satelitov, rakiet a vesmírneho odpadu obieha okolo našej Zeme? Toto vás zaskočí − je toho oveľa viac, než ste si zrejme mysleli...

Od vybitých raketových zosilňovačov až po nefunkčné sovietske špionážne satelity − objem vesmírneho odpadu, ktorý sa vznáša nad našimi hlavami, je len ťažko uveriteľný.

Každým dňom sa na obežnú dráhu Zeme vypúšťa čoraz viac satelitov – vrátane satelitov Space X – a je jasné, prečo vlády a vesmírne agentúry na celom svete panikária. Na hlavami máme enormné množstvo satelitných technológií a vesmírneho odpadu.

Objekty môžu dopadnúť na zem

Interaktívna mapa Leolabs.space odhaľuje rozsah tohto problému. Mapa tejto spoločnosti ukazuje koľko a kde presne sa jednotlivé objekty nachádzajú. Ich množstvo je zarážajúce a možno si mnohí z nás predstavovali, že vesmírneho odpadu nie je až tak veľa, no opak je pravdou.

Navyše odborníci varujú, že jednotlivé nefunkčné objekty môžu kedykoľvek dopadnúť na zem. Ich pohyb je totiž nekontrolovateľný a je len otázkou času, kedy a kam dopadnú. 

Niektoré z nich sú na obežnej dráhe Zeme už viac ako 70 rokov. Podľa odborníkov ide doslova o „časované bomby“. Dobrou správou je, že už sa jednotlivé krajiny už snažia s vesmírnym odpadom bojovať a hľadajú riešenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd