Toto nás čaká cez víkend: Počasie bude najskôr veľmi TEPLÉ, no postupne hrozia búrky

Toto nás čaká cez víkend: Počasie bude najskôr veľmi TEPLÉ, no postupne hrozia búrky
Peter Minárik

Počasie cez víkend prinesie na naše územie veľmi vysoké teploty, ktoré by mali prekonať až letnú hranicu +25 °C. Počasie však až také stabilné nebude a v priebehu popoludnia je riziko tvorby početnej kopovitej oblačnosti, ktorá môže priniesť aj nebezpečné búrky.

Do našej oblasti mieri opäť teplý vzduch, ktorý sa postará o perfektný, letný víkend. Ak však plánujete pobyt v prírode, tak odporúčame skôr sobotu Očakáva sa totiž vývoj kopovitej oblačnosti, z ktorej môžu postupne vzniknúť búrky.

Teplé počasie prinesie letné teploty

Do našej oblasti začína prúdiť o čosi teplejší vzduch od juhu, čo sa prejaví hneď na sobotňajších teplotách. Tie sa na celom našom území dostanú nad úroveň +20 °C a na juhu Slovenska budú teploty atakovať až letnú hranicu +25 °C.

Ešte o čosi teplejšie by malo byť v nedeľu a to predovšetkým vo Východoslovenskej nížine, kde by sa teploty mohli dostať až na hodnoty okolo +27 °C.

 

Okrem príjemných teplôt nás čaká najmä dopoludnia aj stabilné počasie. Očakáva sa totiž prevažne slnečné počasie, no popoludní si treba dať pozor a sledovať meteorologický vývoj a to predovšetkým v nedeľu.

Pozor si však treba dať na búrky

V priebehu popoludnia začne predovšetkým v oblasti hôr vznikať kopovitá oblačnosť, z ktorej by sa mohli vyformovať prehánky, ale aj búrky. Počas soboty je toto riziko predovšetkým na severozápade, no pravdepodobnosť výskytu prehánok, či búrok je veľmi nízka.

 

Pozornosť na aktuálny vývoj počasia treba sústrediť na nedeľu. Nedeľňajšie popoludnie totiž prinesie oveľa častejšie búrky. Začnú sa vytvárať počas popoludnia a budú pomerne početné. Búrky by však mali byť stacionárnejšie a hrozia tak predovšetkým v oblasti hôr.

Na vine bude oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prinesie vlhkejší vzduch a ako iste viete, vlhkejší a teplý vzduch sa stáva v letnom období instabilnejší, čo prospieva tvorbe búrok.

Situáciu počas nedele upresníme, no predbežne to vyzerá v našej oblasti na veľmi búrlivé počasie.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd