Toto nie je sneh. Bulharsko zasiahlo silné krupobitie, ohrozená je úroda ovocných stromov

Toto nie je sneh. Bulharsko zasiahlo silné krupobitie, ohrozená je úroda ovocných stromov
Veronika Sádovská

Silné krupobitie včera zasiahlo takmer všetky oblasti Bulharska. Ohrozená je aj úroda skorých čerešní, ktorá je pre mesto Kuklen typická. Obyvatelia majú hlavu v smútku.

Silné búrky sa včera prehnali takmer celým Bulharskom. Priniesli okrem výdatných zrážok aj krupobitie. Krúpky padali síce malé, ale veľmi husto a pokryli ulice, dvory, autá a zničili aj úrodu ovocných stromov.

Fotografie z včerajšieho večera na prvý pohľad vyzerajú, akoby v Bulharsku výdatne nasnežilo. Pri bližšom pohľade ale vidieť, že išlo o krúpy. Fotografie nájdene vo fotogalérii na konci článku.

 

Ohrozená úroda čerešní

Mesto Kuklen v strednom Bulharsku je známe svojimi ovocnými sadmi. Aj samotní obyvatelia najprv neverili, že z neba môže padať toľko ľadových krúp a najskôr si mysleli, že je to sneh.

„Celé to trvalo asi 30 minút. Zatiaľ nevieme, či sú nejaké škody. Bolo to s malými zrnkami, dúfame, že to nie je nič vážne,“ komentovala pre bulharské noviny 24 chasa starostka Kuklenu Maria Belcheva.

Keďže v oblasti bolo v posledných dňoch nadpriemerne teplo, ovocné stromy začali pučať. Krupobitie ich tak mohlo poškodiť a tak zničiť úrodu skorých čerešní. Podľa obyvateľov krúpy pokryli povrch v 15 centimetrovej vrstve.

Aj v Sopote a viacerých ďalších obciach v okolí včera padali krúpy. Počas desiatich minút bolo všetko biele. Našťastie, nie sú správy o vážnych škodách.

O niečo južnejšie, v Plovdive, výdatne pršalo asi hodinu a k dažďu sa pridali aj blesky. Prognózy hovoria, že tieto netypické javy pre tak skorú jarnú sezónu budú pokračovať aj počas dnešného dňa.

 

Búrky sužujú Jadran

Problémy v posledných dňoch hlási aj Chorvátsko a celý Jadran. Rekordné množstvo zrážok zaznamenal aj turistami obľúbený Zadar. Od nedele večera do pondelkového rána 164 litrov zrážok na m², čo je historický rekord.

Takáto výrazná búrková aktivita je na tak skorú jar v tejto oblasti netypická. Problémom je to, že teplota Jadranského mora je nezvyčajne vysoká. To spôsobuje prehlbovanie samostatných tlakových níží.

Takéto počasie je pre túto oblasť typické skôr v apríli ako na začiatku marca. Teploty tam počas uplynulého víkendu dosiahli takmer letných +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd