Toto si nenechajte ujsť. Dnes nás čaká zatmenie "kvetinového Mesiaca"

Veronika Sádovská

Májový spln sa nazýva aj kvetinový. Okrem neho sa k nemu pridá ešte aj zatmenie. Úžasné nebeské divadlo na nás čaká len dnes v noci.

Približne od piatej hodiny sa začne kozmická udalosť, ktorú by ste si určite mali pozrieť.

Tento konkrétny typ zatmenia Mesiaca je známy ako penumbrálny či polotieňový, čo znamená, že pozorovatelia oblohy ho budú môcť vidieť, ako tvár Mesiaca stmavne bez toho, aby úplne zmizla.

Vrchol zatmenia bude okolo 19:24 a skončí o 21:32, keď tieň Zeme zmizne z povrchu Mesiaca.

Ako ho pozorovať?

Najlepšie podmienky na pozorovanie budú mať obyvatelia Austrálie, Antarktídy, východnej Afrike, Oceánie, Ázie. Nezúfajte však ani vy.

Na Slovensku ho uvidíme v jeho záverečnej fáze. Vrchol zatmenia nastane pred jeho východom, ale záverečnú fázu do 21:32 si môžeme vychutnať aj my. Výhodou budú však ideálne podmienky na pozorovanie. Obloha bude jasná.

Ak si ho chcete pozrieť celé, nájdete živé vysielanie talianského astrofyzika Gianluca Masiho od 20:45. Pozrieť si ho môžete aj tu:

Prečo kvetinový?

Nie, žiadne kvety na povrchu Mesiaca neuvidíme. Pomenovanie má práve kvôli tomu, že ide o májový spln a v tomto mesiaci už na našej pologuli kvitne veľké množstvo kvetov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd