Toxická rieka Slaná je opäť oranžová! MŽP už rokuje o opatreniach

Toxická rieka Slaná je opäť oranžová! MŽP už rokuje o opatreniach
Ema Bazhaykin

Toxická rieka Slaná v obci Nižná Slaná sa po čase opäť zafarbila do oranžova. MŽP už rokuje o opatreniach a z nekompetentnosti viní predchádzajúce vlády, ktoré údajne nevedeli rokovať na medzirezortnej úrovni.

Už pred dvomi rokmi sme vás informovali o probléme s riekou Slaná, ktorá sa pod vplyvom škodlivých látok sfarbila do oranžova. Laboratórne merania vtedy zistili, že v rieke bola 12-násobne prekročená hodnota železa a iných látok ako mangán, nikel, arzén a sírany.

Ako informoval Korzar.SME, sfarbenie rieky spôsobila vytekajúca kontaminovaná železitá voda z odstavenej sideritovej bane v obci Nižná Slaná, ktorej správcom je štátny podnik Rudné bane. Podzemná voda z bane totiž začala vytekať skôr, ako sa predpokladalo. Výskumníci odhadovali, že sa to stane až o niekoľko rokov. Napokon sa voda vyplavila po ôsmich rokoch, odkedy sa z bane prestala odčerpávať voda

Vzorky odobraté Slovenskou inšpekciou životného prostredia (SIŽP) v spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP) potvrdili, že rieka Slaná bola extrémne kontaminovaná a pôvodcom bola odstavená sideritová baňa.

 

História sa opakuje, rieka Slaná je znovu oranžová

V uplynulom období sa rieka Slaná opäť zafarbila výraznejšie do oranžova. Pre TASR to uviedol starosta obce Nižná Slaná Tibor Jerga. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR deklarovalo, že rokuje o zabezpečení financovania potrebných opatrení pre znečistenú rieku.

Farba vody podľa obce Nižná Slaná závisí aj od počasia. „Niekedy je čistá, inokedy je celá hrdzavá. Neraz sme na to upozorňovali,“ skonštatoval Jerga s tým, že ak je prietok v rieke vyšší, rieka je na pohľad čistejšia. Situáciu okolo riešenia environmentálnej katastrofy vníma tak, že štátne orgány sa o ňu dostatočne nezaujímajú. „Mali sme sedenia, bolo nám prisľúbené, že sa to už ide riešiť a bude sa robiť banské dielo. To bolo stále z mesiaca na mesiac,“ dodal Jerga.

Envirorezort tvrdí, že súčasné vedenie Ministerstva životného prostredia rokuje s rezortami hospodárstva a financií s cieľom nájsť konsenzuálne riešenie na zabezpečenie financovania potrebných opatrení. Tieto opatrenia budú v prvom rade spočívať v banských zabezpečovacích prácach. Pretrvávajúce znečistenie na Slanej je podľa MŽP prejavom nekompetentnosti predchádzajúcich vlád, ktoré nevedeli na medzirezortnej úrovni rokovať, ani sa dohodnúť na konkrétnych riešeniach.

 

Lokalita je naďalej monitorovaná

Lokalitu naďalej podľa MŽP monitorujú geológovia, vodohospodári aj štátny podnik Rudné bane. Deklaruje, že doterajšie výsledky zatiaľ nepreukázali znečistenie podzemných ani pitných vôd spôsobené vytekaním banských vôd.

Rozbory vzoriek vody z rieky Slaná vykonáva raz mesačne zo siedmich odberných miest Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Vplyv vytekajúcich banských vôd sa najzreteľnejšie prejavuje v prípade ukazovateľov na železo, mangán a arzén. 

Odber vzoriek vôd SVP zo Slanej naposledy vykonal 8. apríla, podľa výsledkov bol v Nižnej Slanej nad limitnou hodnotou len mangán. V prípade železa bol nameraný stav pod limitnou hodnotou, v porovnaní s meraním v apríli 2023 však boli hodnoty takmer dvojnásobne vyššie. Podobne to bolo aj v prípade arzénu. 

Na ďalších odberných miestach pod zdrojom znečistenia sa situácia vo vzťahu ku kvalite vôd v Slanej podľa vodohospodárov postupne zlepšuje. „Pripisujeme to kumulovaným účinkom ukladania špecifického druhu znečistenia do dnových sedimentov, samočistiacim schopnostiam a narieďovaniu znečistenia v pomerne vodnatom recipiente,“ dodal SVP.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd