Pozor na toxické riasy. Na španielskych pobrežiach sa nekontrolovateľne množia

Pozor na toxické riasy. Na španielskych pobrežiach sa nekontrolovateľne množia
Zuzana Macháčová

Na španielskom pobreží si dávajte pozor na invazívne mikroriasy. Produkujú látky, ktoré môžu u ľudí vyvolať príznaky podobné chrípke. Riasy sa tu nekontrolovateľne šíria. Čo je za tým?

Na španielskom pobreží sa objavili toxické riasy, ktoré môžu u ľudí vyvolať príznaky podobné chrípke, ako je horúčka a bolesť hrdla. Riasy sa nekontrolovateľne šíria.

Vedci z Ústavu morských vied (ICM - CSIC) v Barcelone uviedli, že za to môže zmena klímy a rastúce teploty, ktoré podporujú šírenie toxických mikrorias Ostreopsis na španielskom pobreží. 

Príznaky podobné chrípke

Prvé varovania pre španielske pobrežie prišli pred mesiacom, keď francúzska Národná agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (Anses) oznámila výskyt rias v meste Biarritz, neďaleko hraníc oboch krajín.

Organizácia informovala, že niektorí surferi a kúpajúci sa hlásili lekárom zdravotné problémy, ako je nevoľnosť, únava a prekrvenie očí. Existovalo podozrenie, že za tieto problémy môžu byť zodpovedné toxické riasy.

Okrem uvedených ochorení môže kontakt s týmito riasami spôsobiť zdravotné problémy s príznakmi podobnými chrípke. Príznaky ochorenia sú najčastejšie mierne a trvajú od niekoľkých hodín do niekoľkých dní.

K nákaze dochádza vdýchnutím kvapôčok morskej vody prenášaných vzduchom, kontaktom s pokožkou alebo tráviacim systémom po požití vody.

Riasy sa nedajú kontrolovať

Toxická riasa Ostreopsis sa k nám dostala z tropických oblastí a prvýkrát bola zaznamenaná v 90. rokoch 20. storočia, ale v tom čase sa vyskytovala len sporadicky. Postupne sa tieto riasy rozšírili takmer na všetky španielske pláže," uviedla pre portál 20minutos.es doktorka Magda Vila z ICM.

V posledných rokoch bol tento druh nájdený v oblastiach portugalského Algarve a v Kantábrijskom mori, čo je indikátorom klimatických zmien a otepľovania morí. Vila dodala, že prítomnosť rias v moriach sa nedá kontrolovať, hoci sa vyskytujú v malých hĺbkach.

Nebezpečné pre morskú faunu

Lekári súhlasia a sú presvedčení, že ľudia by nemali zbytočne podliehať panike. Napriek tomu apelovali na záchranárov a zdravotné strediská, aby správne komunikovali tento problém dovolenkárom, aby si ľudia využívajúci pláže uvedomili, že príznaky podobné chrípke môže spôsobiť infekcia z rias.

A zatiaľ čo pre ľudí nie sú obzvlášť nebezpečné, pre morskú faunu je situácia iná. Vedci sa domnievajú, že tento invazívny druh je zodpovedný za masový úhyn morských živočíchov. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd