Tragédia na skákacom hrade. Silný vietor ho vyniesol do vzduchu, zomrelo pri tom malé dieťa

Dominik Cenkner

V skákacom hrade zomrel iba dvojročný chlapec po tom, čo silný vietor nafukovaciu atrakciu zdvihol do vzduchu. Za tragédiu môže nedostatočné ukotvenie hradu.

K incidentu došlo podľa svedkov okolo piatej hodiny popoludní, v stredu 1. mája. „Niekoľko detí sa hralo v skákacom hrade, keď ho silný poryv vetra poslal do vzduchu na susedný pozemok,“ uviedla kancelária miestneho šerifa.

Ku tragédii došlo v meste Casa Grande v Arizone. Dvojročného chlapca previezla sanitka do nemocnice, kde zomrel. Druhé dieťa bolo hospitalizované so zraneniami, ktoré neboli považované za život ohrozujúce.

 

 

 

Podľa dočasného vyšetrovania to vyzerá, že išlo o nehodu. Okolnosti tragédie ale polícia stále preveruje.

Stačí málo a tragédia je na svete

Na skutočnosť, že nafukovacie skákacie hrady sú bezpečnostným rizikom, upozornila už v roku 2022 štúdia z University of Georgia. Podľa nej na následky nehôd spojených s vetrom zomrelo dvadsaťosem ľudí.

„Nafukovacie domčeky, známe aj ako prenosné nafukovacie zábavné zariadenia, predstavujú bezpečnostné riziko, keď ich vietor ťahá, prevracia alebo dvíha. Zdokumentovali sme 132 prípadov nehôd s nafukovacími domčekmi spôsobených vetrom na celom svete v rokoch 2000 - 21, ktoré spôsobili najmenej 479 zranení a najmenej 28 úmrtí.

Viac ako tri štvrtiny týchto nehôd sa stali v teplej sezóne. Subjektívna snaha o kategorizáciu meteorologických podmienok, ktoré viedli k týmto nehodám, ukazuje, že z viac ako 70 % nehôd, pri ktorých bolo možné identifikovať konkrétnu meteorologickú príčinu, sa v čase udalosti s najväčšou pravdepodobnosťou vyskytovali studené frontálne prechody, prachové víry alebo vietor spojený s búrkou,“ uvádza štúdia vo svojom abstrakte.

 

V Spojených štátoch sa predpisy týkajúce sa bezpečnosti skákacích hradov značne líšia. Sedemnásť štátov buď nemá žiadne usmernenia, alebo nafukovacie atrakcie z regulácie výslovne vylučuje.

V zákonoch alebo predpisoch devätnástich štátov USA sa výslovne uvádzajú normy Americkej spoločnosti pre testovanie a materiály (ASTM), ktoré stanovujú limity rýchlosti vetra, pri ktorej by sa nafukovacie zariadenia mali používať, a v prípade komerčných nafukovacích zariadení vyžadujú prítomnosť obsluhy, ktorá má znalosti z oblasti meteorológie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd