Tragédia v horách: Na najvyššom vrchole Ameriky zomrel známy slovenský horolezec

Tragédia v horách: Na najvyššom vrchole Ameriky zomrel známy slovenský horolezec
Dominik Cenkner

Pri výstupe na vrchol hory Aconcagua, ktorý sa nachádza v Argentíne vo výške 6961 metrov nad morom a je teda najvyšším vrcholom Ameriky, zomrel známy slovenský horolezec.

Peter Knapo mal iba 39 rokov. Podľa zahraničných médií ide v tejto sezóne už o piatu obeť, ktorú si najvyšší vrchol Ameriky vyžiadal.

Stan si Peter Knapo podľa webu Mendoza Post postavil v tábore Nido de Cóndores a odtiaľ sa v sobotu sám vydal na vrchol Aconcaguy, ktorá je zároveň najvyššou horou v Andách. Avšak, keď sa ani do polnoci nevrátil, začala sa záchranná hliadka vypytovať, či ho niekto nevidel.

Skupinka čílskych horolezcov potom potvrdila, že Knapa videla zostupovať z Filo del Guanaco. Na vrchol vo výške 6961 metrov nad morom sa teda zrejme dostal.

 

Pátracia akcia skončila neúspechom

O tretej hodine ráno sa slovenského horolezca vydala hliadka hľadať. Šťastný koniec ale pátranie neprinieslo.

Telo Petra Knapa našli v oblasti La Canaleta. V nadmorskej výške 6 730 metrov.

Bez známok života ležalo na skalách a ľade. Až štyria záchranári ho vyslobodzovali celú nedeľu.

Aktuálna sezóna sa začala vlani v novembri a potrvá do konca tohto marca. Počas nej ide už o piateho človeka, ktorý na najvyššej hore Ameriky zomrel.

 

Celkovo sa podľa údajov argentínskej vlády na Aconcaguu vydalo túto sezónu už vyše 5700 horolezcov. Z nich vrchol tejto hory dosiahlo približne 500.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd