Tragický záver týždňa vo Vysokých Tatrách. Poľka zomrela po 100-metrovom páde

Dominik Cenkner

Tragicky sa skončila návšteva Vysokých Tatier pre jednu poľskú turistku. Tá v nedeľu popoludní neprežila pád zo štítu Satan.

O tragickej udalosti informovala na sociálnych sieťach Horská záchranná služba. Tú v popoludňajších hodinách požiadali o pomoc pre poľskú turistku, ktorá spadla na Satane.

Do Mlynickej doliny, odkiaľ bol hlásený pád turistky spod Satana, priletel aj záchranársky vrtuľník z Popradu. Lekár však už mohol len skonštatovať smrť.

Turistka mala byť po 100 metrovom páde na mieste mŕtva. Vrtuľník sa preto zo zásahu vracal prázdny.

Výstup na Satan nie je ťažký

Čo presne sa stalo a prečo ku tragédii došlo bude teraz predmetom vyšetrovania. Výstup na Satan s nadmorskou výškou 2432 m n. m nepatrí medzi technicky náročné výstupy.

Problém však môže predstavovať skutočnosť, že tam nevedie značený turistický chodník. Ide pritom o vyhľadávanú túru aj vďaka nádherným výhľadom, ktoré sa z vrcholu ponúkajú.

Do hôr vždy s rešpektom a pripravený na všetko

Toto by malo byť mottom každého turistu, ktorý sa vydáva do hôr. V žiadnom prípade netreba preceňovať svoje sily a počítať treba skutočne so všetkým.

Napr. aj s búrkami a náhlymi zmenami počasia. Práve búrky sa v nasledujúcich dňoch budú vyskytovať najmä v horských oblastiach. Svoje túry si preto dobre naplánujte a zbytočne neriskujte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd