Trojica čínskych kozmonautov sa po polroku úspešne vrátila na Zem

Trojica čínskych kozmonautov sa po polroku úspešne vrátila na Zem
Dominik Cenkner

Trojica taikonautov - označenie pre kozmonautov v čínskom vesmírnom programe - sa v utorok úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko. Informáciu priniesla TASR podľa agentúry DPA.

Posádka v zložení veliteľ Tchang Chung-po, Tchang Šeng-ťie a Ťiang Sin-lin pristála v utorok okolo 17.46 h miestneho času (11.46 h SELČ) v púšti Gobi. K stanici Tchien-kung odštartovali 26. októbra a okrem vedeckých experimentov vykonali jej údržbu po poškodení letiacim kozmickým odpadom.

Na stanici v súčasnosti pôsobí posádka kozmickej lode Šen-čou 18, ktorá odštartovala 25. apríla. Veliteľom misie je bývalý vojenský pilot Jie Kuang-fu, ktorý bol v roku 2021 členom posádky lode Šen-čou-13. Jeho spločníci Li Cchung a Li Kuang-su sa do vesmíru vydávajú po prvý raz. Na vesmírnej stanici Tchien-kung zostanú šesť mesiacov.

Ide o najnovšiu misiu v rámci vesmírneho programu Pekingu. Jeho cieľom je do roku 2030 vyslať ľudskú posádku na Mesiac.

 

Aj títo kozmonauti videli, že Zem je guľatá

Na verejnosť sa v posledný aprílový deň dostalo šokujúce video, kde člen slovenskej vládnej garnitúry spochybňuje to, že planéta Zem je guľatá. Pre mnohých neuveriteľné slová, po ktorých mnohým doslova „vyplo“ mozog.

Za iných okolností by sme sa takýmto vyjadreniam nevenovali, no ak toto povie člen vládnej koalície a vysokopostavená osoba ministerstva kultúry, tak je jasné, že niečo je zlé.

V našom včerajšom článku sme sa podrobnejšie pozreli nielen na dôkazy, že Zem je guľatá, ale aj na tvrdenia o práškovaní lietadlami. Aj trojica čínskych kozmonautov by tak našim politikom dosvedčila, že Zem je skutočne guľatá. 

Najvtipnejšie na celej veci je skutočnosť, že potvrdenie o guľatosti zeme si môže overiť prakticky každý z nás. Existuje totiž niekoľko základných spôsobov, ako dokázať, že Zem je guľatá, ktoré siahajú od jednoduchých pozorovaní až po sofistikovanejšie metódy používané vedeckou komunitou. Tu sú niektoré z nich:

  1. Zakrivenie horizontu: Pri pozorovaní horizontu z výšky, ako napríklad z lietadla alebo vysokej budovy, môžeme vidieť jeho jemné zakrivenie. Tento efekt sa stáva zreteľnejším, čím vyššie sa nachádzame.

  2. Pohyb hviezd a nebeských telies: Na rôznych miestach Zeme môžeme pozorovať rôzne hviezdy na nočnej oblohe. Na severnej pologuli vidíme Polárnu hviezdu, zatiaľ čo na južnej pologuli môžeme pozorovať Južný kríž. Tieto rozdiely v pozorovaniach sú vysvetliteľné len tým, že Zem má tvar gule.

  3. Zatmenia: Pozorovanie slnečných a lunárnych zatmení poskytuje dôkazy o guľatom tvare Zeme. Počas lunárneho zatmenia napríklad Zem prechádza medzi Slnkom a Mesiacom, čo spôsobuje, že Zem vrhá kruhový tieň na Mesiac.

     
  4. Fotografie zo satelitov: Dnes máme prístup k veľkému množstvu fotografií Zeme z vesmíru, ktoré zobrazujú jej guľatý tvar. Tieto zábery poskytujú veľmi presvedčivý vizuálny dôkaz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Júlia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd