Trojicu stratených Poliakov v Tatrách už našli. Žiaľ, bez známok života

Dominik Cenkner

Ešte včera sme vás informovali o tom, že sa v Tatrách mala stratiť trojica poľských turistov. Dnes okolo poludnia bolo pátranie ukončené, žiaľ s tragickým koncom.

Ako informovala Horská záchranná služba, trojicu nezvestných osôb dnes našli pod Kotlovým štítom. Stalo sa tak okolo poludnia.

Po nezvestných osobách pátrali záchranári tak zo Slovenska ako aj z Poľska. A to pomocou lokalizácie mobilného telefónu, prehľadávania zo vzduchu za pomoci vrtuľníkov, či po zemi alebo pomocou dronu.

Príčiny nešťastia sa budú ešte vyšetrovať. Už teraz sa však vynárajú prvé informácie, ktoré o tragédii napovedajú viac.

Sprievodca nemal kvalifikáciu

Podľa záchranárov išlo pravdepodobne „o poľského horského sprievodcu UIMLA s dvoma klientami, ktorí mali v úmysle vystúpiť na Gerlachovský štít“. Aj práve preto sa pozornosť záchranárov sústredila na lokality Batizovskej a Velickej próby.

V týchto chvíľach prebiehajú neodkladné záchranárske práce a následne budú telesné pozostatky transportované do Starého Smokovca.

Na záver len dodajme, že horský sprievodca UIMLA nie je kvalifikovaný na sprevádzanie klientov v horolezeckom teréne. Je teda otázkou, čo v horách, navyše v takýchto nepriaznivých podmienkach, spolu s klientmi robil.

Horská služba už totiž vydala aj upozornenie pred nepriaznivými podmienkami na horách. „Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov hôr, že vo vysokohorskom prostredí takmer všetkých horských oblastí pretrvávajú mimoriadne nepriaznivé podmienky.“

„Všetky výškové pásma pásma sú pokryté tvrdým snehom a ľadom! Hrozí veľké nebezpečenstvo pošmyknutia sa! Odporúčame použiť stúpacie železá a kompletnú zimnú výzbroj aj výstroj, resp. zvážte pohyb v takýchto podmienkach,“ upozornila.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd