Tropická búrka Otis zosilnela na hurikán 5. kategórie. Môže napáchať obrovské škody

Tropická búrka Otis zosilnela na hurikán 5. kategórie. Môže napáchať obrovské škody
Zuzana Macháčová

Tropická búrka Otis, ktorá smeruje k letovisku Acapulco, zosilnela na 5., a teda najvyšší stupeň. Rýchlosť vetra dosahuje až 260 km/h.

Tropická búrka Otis zosilnela na extrémne nebezpečný hurikán 5. kategórie. Ten sa blíži k letovisku Acapulco na juhozápadnom pobreží Mexika, oznámilo to v stredu nadránom americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Pevninu by mal Otis zasiahnuť v stredu v ranných hodinách miestneho času, a to pravdepodobne stále ako hurikán 5. kategórie. NHC však očakáva, že následne rýchlo zoslabne.

Silný vietor

Otis momentálne sprevádza vietor, ktorý dosahuje v nárazoch rýchlosť až 260 km/h. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vyzval obyvateľov pobrežia, aby sa presunuli do núdzových prístreškov a nezdržovali sa pri riekach, potokoch či roklinách. Na pláži v Acapulcu v utorok hliadkovali vojaci.

V štáte Guerrero aj častiach susednej Oaxacy sa podľa NHC očakávajú zrážky až do 510 mm. Tie by mali vyvolať bleskové záplavy a v kopcovitom teréne aj zosuvy pôdy.

Hurikánova sezóna

Hurikány sužujú Mexiko každoročne, a to ako na jeho tichomorskom, tak aj atlantickom pobreží. Avšak len málo z nich zasiahne pevninu ako extrémne silný hurikán 5. kategórie. 

V Tichomorí sa tzv. hurikánová sezóna začína 15. mája, kým v Atlantiku 1. júna, pričom v oboch prípadoch trvá do konca novembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd