Tropický cyklón Isla dosiahol pevninu. Mal silu najvyššej kategórie

Veronika Sádovská

Cyklón Isla sa aktuálne presúva do vnútrozemia Austrálie. Mnohé komunity už varovali, aby sa presunuli do bezpečia. Ide o najsilnejší cyklón sa posledné desaťročia.

Keď Isla vstúpila na pobrežie, medzi mestá medzi Port Hedland a Broome, vietor dosahoval rýchlosť až 283 km/h, čo ju radí medzi cyklóny/hurikány najvyššej - 5. kategórie.

Oko cyklónu prešlo blízko Pardoo Roadhouse, 150 km východne od Port Hedland. Majiteľka tohto rodinného podniku uviedla, že spôsobil škodu vyše 4 miliónov dolárov.

Isla sa dostáva ďalej do vnútrozemia

Síce nad pevninou tento tropický cyklón pomaly oslabuje, stále predstavuje veľké nebezpečenstvo. Aktuálne má silu 3. kategórie.

Nárazy vetra môžu stále dosiahnuť 200 km/h. Očakáva sa, že  sa dostane do blízkosti mesta Alice Springs.

Komunity ľudí žijúcich v ceste tomuto cyklónu už boli varované pred veľmi nebezpečným počasím. Silný vietor môže zničiť mnohé budovy a prudký lejak zase spôsobiť lokálne povodne a zosuvy pôdy.

Pre ľudí z Wallal Downs do De Gray smerom do vnútrozemia do Kunawarritji, vrátane Marble Bar, Nullagine, Telfer, Punmu a Parnngurr, platí červené varovanie.

Obyvateľom v týchto komunitách sa odporúča, aby zostali vo vnútri a ukryli sa v najsilnejšej časti budovy, pretože už je príliš neskoro na odchod.

Očakáva sa, že cyklón prejde na systém kategórie 2 predtým, ako neskôr v piatok zasiahne banské mesto Telfer a ďalej do aborigénskych komunít Kunawarritji a Kiwirrkurra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd