Turecko a Sýriu zasiahla séria silných zemetrasení. Hlásia vyše 100 obetí

Veronika Salayová

Turecko a Sýriu počas v pondelok nadránom zasiahla séria ničivých zemetrasení. Najsilnejší otras dosiahol silu až 7,8 magnitúdy a po ňom nasledovali ďalšie silné dotrasy. Dôsledky sú katastrofálne. 

Silné zemetrasenie zasiahlo dnes o 04:17 miestneho času rozsiahlu oblasť v juhovýchodnom Turecku, neďaleko sýrskych hraníc. Európska služba EMGS určila silu zemetrasenia na 7,8 magnitúdy.

Aj americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie dosiahlo silu 7,8 magnitúdy. Epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Gaziantep a hypocentrum bolo v hĺbke 17,9 km.

V Turecku bolo zasiahnutých desať miest a turecké úrady zatiaľ potvrdili viac ako 50 úmrtí. V Sýrii zahynulo najmenej 42 ľudí, informovali štátne médiá. Existujú obavy, že počet obetí v najbližších hodinách prudko stúpne.

Turecký minister vnútra Suleymon Soylu uviedol, že postihnutých bolo 10 miest: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir a Kilis.

V provincii Malatya, severovýchodne od Gaziantepu, prišlo o život najmenej 23 ľudí, informovali miestni predstavitelia. V Sanliurfe na východe bolo 17 úmrtí. A ďalšie úmrtia boli hlásené v Diyarbakire a Osmaniye.

Mnohé budovy sa zrútili

Mnohé budovy sa zrútili a záchranné tímy boli nasadené, aby hľadali preživších pod obrovskými hromadami sutín. Turecký korešpondent BBC v Diyarbakire informoval, že nákupné centrum v meste sa zrútilo.

Tureckí seizmológovia odhadli silu zemetrasenia na 7,4 magnitúdy. Povedali, že o niekoľko minút neskôr zasiahlo oblasť ďalšie silné otrasy s magnitúdami v rozmedzí od 6,6 do 4,3 magnitúdy. 

Turecko leží v jednej z najaktívnejších oblastí zemetrasenia na svete. V roku 1999 zahynulo viac ako 17 000 ľudí po silnom otrase, ktorý otriasol severozápadom krajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd