Turecko ohrozuje ďalšie silné zemetrasenie. Spôsobí obrovské škody. Kedy má prísť?

Zuzana Macháčová

Pred niekoľkými mesiacmi zasiahla Turecko séria ničivých zemetrasení. Odborníci tvrdia, že Istanbul ohrozuje ďalšie silné zemetrasenie. Kedy ho očakávajú?

Začiatkom februára zasiahlo turecko-sýrsku hranicu zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Zahynulo viac ako 50 000 ľudí, z toho prevažná väčšina v Turecku. Mnohé budovy sa zrútili.

Po tejto jednej z najvážnejších geologických katastrof za posledné desaťročia sa vynorili otázky o bezpečnosti Istanbulu, najväčšom a najľudnatejšom meste Turecka. Odborníci tvrdia, že 15-miliónová metropola zažije v roku 2030 ďalšie silné zemetrasenie.

Hrozia veľké škody

Starosta mesta, Ekrem Imamoglu, vo februári oznámil, že v prípade zemetrasenia hrozí vysoké riziko poškodenia, a to až 90 000 budov. Ďalších 170 000 budov je vystavených strednému riziku poškodenia.

Podľa doktorky Denizi Aya z Bernskej univerzity, odborníčky na urbanizmus, vzhľadom na kvalitu výstavby a hustotu obyvateľstva sú v Istanbule najviac ohrozené historické štvrte okolo Zlatého rohu. Ohrozené sú v posledných rokoch aj rýchlo sa rozvíjajúce štvrte západne od neho. 

Taktiež poukázala na to, že na miestach, kde sa nekvalitná výstavba zhoduje s vysokou hustotou obyvateľstva, budú ľudské a materiálne straty najvyššie. „Stále je potrebné brať do úvahy načasovanie. Keď zemetrasenie príde počas dňa, straty budú oveľa vyššie, čo, žiaľ, veľa vypovedá o kvalite výstavby škôl, úradov a pracovísk," dodala.

 „Kvalita výstavby a hustota obyvateľstva sú výsledkom politických rozhodnutí prijímaných v priebehu desaťročí," uviedla Aya. Zdôraznila, že na to, aby sa vážne škody nepremenili na skutočnú katastrofu, je potrebné rýchlo zlepšiť kvalitu budov.

„Mesto potrebuje posilniť svoje budovy, to je prioritou. Rozvoj kapacít záchranných tímov musí byť poslednou možnosťou." dodala. Na zabezpečení a ochrane Istanbulu musia spolupracovať všetky centrálne inštitúcie Turecka. 

Výstavba nových budov

Po februárovom zemetrasení si obyvatelia Istanbulu začali viac uvedomovať vplyv nebezpečenstva. Mesto v rámci príprav na katastrofu, ktorá má zasiahnuť metropolu, už poskytuje pomoc pri obnove budov.

Chceme sa tiež zamerať na výstavbu rezervných budov, v ktorých budú môcť obyvatelia zostať po dobu dvoch rokov, kým sa zraniteľné budovy zrenovujú," dodala doktorka.

V marci starosta Istanbulu oznámil plán, podľa ktorého sa má metropola stať „mestom odolným voči zemetraseniu". Znamená to vytvoriť podmienky, ktoré Istanbul pripravia z fyzického, sociálneho a hospodárskeho hľadiska.

Nemôžeme sa sústrediť len na obnovu budov, musia byť pripravené aj cesty, vodovodné a kanalizačné systémy či energetická infraštruktúra," dodal starosta. 

Plán na zmiernenie následkov zemetrasenia

Podľa odborníka z univerzity v Berne sa súčasné istanbulské úrady snažia dobehnúť stratené roky v oblasti prípravy na zemetrasenie. Najväčšou výzvou však zostáva sociálna stránka, ktorá určuje, kto si môže dovoliť žiť v bezpečnejších podmienkach a kto nie.

Podľa doktorky Aya by Istanbul ako centrum tureckého hospodárstva a miesto, kde žije viac ako pätina obyvateľov Turecka, mal zaviesť plán na zmiernenie následkov zemetrasenia. Ten by sa mal prijať v celej krajine. 

Doktorka Aya na záver dodala: „Verím, že februárová skúsenosť bude prelomová a boj proti následkom prírodných katastrof bude v centre práce nových orgánov."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd