Turecko zasiahlo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Hlásia už 1 500 mŕtvych

Veronika Salayová

Turecko dnes predpoludním zasiahlo ďalšie mimoriadne silné zemetrasenie, ktoré dosiahlo silu 7,5 magnitúdy. Bolo len o veľmi málo slabšie, ako prvé, ktoré nadránom udrelo silou 7,8 magnitúdy. Z oblasti hlásia už vyše 1 500 obetí, no počet obetí bude ešte narastať.

Turecko dnes nadránom postihla obrovská katastrofa, ktorá túto krajinu nepostihla už viac ako 100 rokov. Dnes v skorých ranných hodinách zasiahlo juhovýchod Turecka ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,8. s epicentrom v blízkosti Gaziantep.

Nasledovalo viacero silných dotrasov a nedávno, o 11.24 hod. (13.24 miestneho času) zasiahlo Turecko ďalšie mimoriadne silné zemetrasenie, ktorého sila bola podľa EMSC predbežne určená na 7,7 magnitúdy.

Následne EMSC silu zemetrasenia upravila a uviedla, že zemetrasenie dosiahlo silu 7,5 magnitúdy.

Epicentrum tohto zemetrasenia bolo 6 km východne od mesta Ekinözü, ktoré má 6200 obyvateľov, a 59 km od mesta Kahramanmaraş, kde žije až 376 000 obyvateľov.

Aké rozsiahle následky bude mať toto zemetrasenie, zatiaľ nevieme, ale isté je, že počet obetí a škody bude výrazne narastať.  

Vyše 1 200 obetí a bude ich viac

Prvé zemetrasenie si doteraz vyžiadalo viac než 1 504 obetí na životoch v Turecku a Sýrii, informujú svetové agentúry. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že v Turecku zomrelo najmenej 912 osôb. Ďalších najmenej  592 prišlo o život v oblastiach Sýrie, ktoré sú pod kontrolou sýrskej vlády.

Šéf sýrskeho národného strediska pre zemetrasenia Raed Ahmed pre média uviedol, že išlo o najväčšie zemetrasenie, aké toto stredisko doteraz zaznamenalo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd