Turisti chceli vidieť sneh v Pakistane. Najmenej 21 z nich na to doplatilo životom

Dominik Cenkner

Kým v našich končinách je snehu málo, v niektorých častiach na juhu Ázie doslova zabíja. Najnovšie sa tak stalo v Pakistane.

Pred pár dňami sme vás informovali o výdatnom snežení, ktoré zasiahlo severovýchod Afganistanu. Svetový potravinový program (WFP) pre Áziu už informoval, že v dôsledku nepriaznivého počasia čelia asi 4 milióny detí v Afganistane podvýžive a potrebujú okamžitú pomoc.

K ešte väčšej tragédii však došlo v noci na dnes v Pakistane. Na severe krajiny zahynulo najmenej 21 ľudí po tom, čo oblasť zasiahla snehová fujavica.

V dôsledku nej ostalo tisíce turistov uväznených vo svojich autách, čo sa niektorým stalo aj osudným. Dav turistov sa tlačil v autách na cestách vedúcich do výletného mesta Mari, ktoré leží na úbočí kopca nesúceho rovnaký názov.

Pomáha aj armáda

Na pomoc ľuďom, ktorých zasiahlo nepriaznivé vyčíňanie počasia, musela prísť aj armáda. Tá začala čistiť miestne cesty od napadnutého a naviateho snehu.

Ako informoval pakistanský minister vnútra Šajch Rašíd Ahmad, nie je jasné, koľko ľudí ostalo uviaznutých v autách. Počet obetí tak ešte môže narásť.

Najsmutnejšie na celej veci je skutočnosť, že turisti sa do oblasti hrnuli po tom, čo tam pred pár dňami začalo snežiť. Sneh v tejto oblasti na severe Pakistanu je totiž neobvyklý.

Vedenie pakistanskej provincie Pandžáb vyhlásilo okolitú horskú oblasť za nebezpečnú a vyzvalo občanov, aby ju momentálne dočasne nenavštevovali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd