Turisti pozor! Začína zimná uzávera chodníkov

Turisti pozor! Začína zimná uzávera chodníkov
Veronika Sádovská

Uplynulý víkend a aj posledné októbrové dni sú poslednými, kedy môžu turisti využiť mnohé známe trasy v Tatrách. Od novembra totiž začína zimná uzávera.

Zimná uzávera začína v našich veľhorách platiť tak ako každý rok 1. novembra. Máte teda ešte pár dní na to, aby ste otvorené chodníky využili, pripomína Horská záchranná služba na svojom webe

Pozor na zmenu času

Zmena času spôsobila aj to, že sa stmieva skôr a preto ak sa chystáte na vysokohorskú turistiku v jesenných a zimných mesiacoch treba vyraziť oveľa skôr.

Záchranári upozorňujú, aby sa turisti vrátili z hôr pred západom slnka. Po zomtení rýchlo klesá teplota a rovnako aj ráno počítajte s mrazom a v mnohých tienistých oblastiach aj s celodenným. Na turistiku sa tak vybavte teplým oblečením, hoci je v podhorí teplo.

V tomto ročnom období je kvôli námraze a snehu dôležité so sebou nosiť aj tzv. nesmeky, prípadne stúpacie železá či „mačky".

Začína zimná uzávera

Sezónna uzávera vybraných turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách trvá každoročne od 1.novembra do 15.júna.

Nie je to len kvôli zasneženým chodníkom, ale hlavne v tomto čase si príroda a zvieratá užívajú zimný odpočinok. Doprajme im ho a mimo chodníky sa nepohybujme.

Uzavreté sú najmä vyššie položené chodníky, sedlá a štíty. Všetky chodníky vedúce k vysokohorským chatám sú však otvorené celoročne s výnimkou Chaty pod Rysmi.

Zoznam konkrétne uzavretých trás nájdete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd