Turisti sa zľakli snehu, za zásah horskej služby zaplatia mastnú pokutu

Turisti sa zľakli snehu, za zásah horskej služby zaplatia mastnú pokutu
Ema Bazhaykin

Zima to v talianskych Alpách nevzdáva ani v júni a na končiaroch hôr sa stále drží sneh. S tým nepočítali dvaja anglickí turisti, ktorí v panike zo snehu vyzvali horskú záchrannú službu. 

V sobotu 15. júna sa dvaja anglickí turisti vybrali na turistiku v talianskych Alpách. Svoj výlet si vzhľadom na ročné obdobie očividne predstavovali inak, keďže sneh na končiaroch ich vyviedol z miery natoľko, až si museli na pomoc zavolať HZS (horskú záchrannú službu). 

Napriek tomu, že sa im absolútne nič nestalo.

Záchranárov zavolali pre istotu

V sobotu o 14:30 na ústredie HZS v Pieve di Cadore (Belluno) volali dvaja anglickí turisti vo veku 64 a 66 rokov, ktorí po absolvovaní alpskej via ferraty Col dei Bos medzi Tofane a Lagazuoi našli sneh vo vysokej nadmorskej výške a zo strachu, že by mohli byť vystavení nebezpečenstvu, radšej požiadali o pomoc.

Na mieste zasahoval tím z Alpine Rescue of Cortina d'Ampezzo a Guardia di Finanza, ktorí sa rozdelili na dve časti. Jedna časť išla hore celou ferratou, zatiaľ čo ostatní záchranári štartovali nižšie. Po dosiahnutí cieľu boli dvaja britskí turisti odprevadení späť k ich autu na parkovisku.

 

Zásah si zaplatia

Zásah síce nie je klasifikovaný ako falošný poplach, ale keďže turistom sa nič nestalo a nepotrebovali pohotovosť ani hospitalizáciu, obaja budú musieť zásah zaplatiť. Účet môže presiahnuť aj 1 500 eur.

Téma zneužívania horskej záchrannej služby sa v poslednom období dostáva do popredia aj vďaka vyhláseniu guvernéra Luca Zaia, ktorý skonštatoval, že až „príliš veľa zahraničných turistov si mýli helikoptéry horských záchranárov s taxíkmi“.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd