Tvoria sa prvé búrky. Treba počítať aj s prívalovými zrážkami, ktoré môžu narobiť problémy

Tvoria sa prvé búrky. Treba počítať aj s prívalovými zrážkami, ktoré môžu narobiť problémy
Peter Minárik

Búrky dnes na našom území opäť štartujú. Podobne ako včera nás čakajú stacionárne búrky, no v porovnaní so včerajším dňom budú búrky oveľa nebezpečnejšie a početnejšie.

Na našom území opäť štartujú búrky, ktorým sa dnes bude dariť. Okrem búrok však hrozia aj výraznejšie zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne problémy. Blesková aktivita teda nemusí byť vysoká, no intenzita dažďa môže byť výrazná.

Pozor na nebezpečný lejak

Podobne ako počas včerajšieho dňa bude aj dnes najnebezpečnejším javom intenzívny dážď, ktorý však nemusí vyslovene prísť z búrky, ale z výrazného zrážkového poľa.

Takto to bolo v uplynulých hodinách aj na juhu stredného Slovenska, kde sa vyskytol výrazný dážď, ktorý priniesol aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Napríklad v obci Silica, v okrese Rožňava spadlo za uplynulých 24 hodín už 56 mm zrážok.

V samotnom meste Rožňava spadlo 48 mm a napríklad v Revúcej spadlo 42 mm. Vo viacerých ďalších oblastiach na juhu stredného Slovenska spadlo od 25 do 35 mm zrážok.

Ako teda vidieť, tak výrazné zrážky nemusia prísť vyslovene z búrok, ale aj z výdatného dažďa, ktorý sa tvorí vo vlhkom vzduchu. Samozrejme lejaky z búrok sú nebezpečnejšie.

Za pomerne malú chvíľu totiž môže spadnúť aj niekoľko desiatok milimetrov zrážok, podobne ako tomu bolo včera v Hrubej Borši, v okrese Senec, kde počas búrky spadlo až 80 mm zrážok, čo v obci spôsobilo zaplavené ulice a cesty. Obec musela vyhlásiť krízovú situáciu.

Prvé búrky sa už tvoria

Dnešná búrková situácia na našom území práve začína. Prvé búrky sa tvoria v oblasti na západe Slovenska. Konkrétne sa tak deje v okolí Šamorína a na Záhorí.

Ďalšie búrky sa budú na našom území vytvárať v nadchádzajúcich hodinách a ich riziko je až do neskoršieho večera. Zatiaľ čo včera boli búrky sústredené do oblasti západného Slovenska, tak počas dnešného dňa hrozia prakticky na celom našom území. Situáciu sledujeme ONLINE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd