Udrelo viac ako 250 000 bleskov a búrky páchajú škody. Na Slovensku hrozia BÚRKY opäť v noci

Peter Minárik

Od poludnia udrelo v Európe už štvrť milióna bleskov, pričom toto rozhodne nie je ešte konečné číslo, pretože ďalšie búrky sa vytvoria a počas noci hrozia aj na Slovensku. Situácia na našom území je zatiaľ pokojná, čo sa nedá povedať o Nemecku, no nočné hodiny by mohli priniesť nad naše územie ďalšiu vlnu búrok, ktorá by mala nad naše územie doraziť z Maďarska.

Na studenom fronte, ktorý sa tiahne naprieč Európu sa vytvárajú početné búrky. Tie zasiahli mnohé oblasti Európy, no najnebezpečnejšia situácia panuje v Nemecku, kde veľmi silné búrky spôsobujú početné problémy. Meteorológovia dokonca vydali výstrahu 4. stupňa. Nebezpečné sú krúpy, no predovšetkým prudké prívalové zrážky, ktoré zaplavili už viaceré oblasti.

Problémy sužujú Nemecko

Nemecko zažíva najintenzívnejšie búrky od začiatku roka. Intenzívne búrky sužujú predovšetkým južné a západné Nemecko, kde v niektorých okresoch vydali výstrahy až 4. stupňa a to predovšetkým pred prudkými zrážkami, ktoré v priebehu niekoľkých minút priniesli až 30 mm zrážok.

Krátkodobé lejaky prinášajú lokálne povodne. Voda zaplavila napríklad mestečká Mönchengladbach, Bamberg, či Eiffel, kde voda zaplavila cesty, podchody a pivnice.

Eiffel pri Kalle zaplavila voda
Eiffel pri Kalle zaplavila voda, foto: Janine, Wetterbeobachter aus Deutschland
 

Intenzívne zrážky spôsobujú prudké, prechodné vzostupy vodných hladín, predovšetkým na menších riekach. Hasiči zasahujú hneď na niekoľkých miestach, no najkritickejšia situácia je na západe Nemecka. V južnom Nemecku spôsobujú problémy najmä krúpy.

prudko stúpla aj hladina Nimsu, neďaleko mesta Eiffel
prudko stúpla aj hladina Nimsu, neďaleko mesta Eiffel, zdroj: wetteronline.de

V našej oblasti udrelo 200 000 bleskov

Na začiatok mája evidujeme v našej oblasti pomerne výraznú bleskovú aktivitu. Môže za to predovšetkým rozsiahlosť studeného frontu, ktorý sa tiahne z Britských ostrovov až po Stredozemné more. Tento studený front sa totiž vlní a na ňom sa tvoria jednotlivé vlny búrok.

Nad celou Európou zaznamenali detektory bleskov k 20:30 už viac ako 260 000 bleskových úderov, pričom drvivá väčšina z bleskov udrela nad samotným Nemeckom a to takmer 200 000. 

zaznamenané búrky nad našou oblasťou
zaznamenané búrky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Z tohto extrémne vysokého počtu bleskov udrelo na našom území len 50 bleskov. Toto číslo však ešte nemusí byť finálne.

V noci hrozia búrky aj na Slovensko

Na studenom fronte sa aj naďalej tvoria vlny búrok. Nás aktuálne zaujíma predovšetkým vývoj v oblasti Maďarska, kde možno pozorovať ďalší rozvoj búrkovej a zrážkovej činnosti, ktorá postupuje smerom nad naše územie.

Podľa aktuálneho vývoja očakávame, že nasledujúce hodiny je riziko búrok pomerne nízke. V skorých ranných hodinách však bude pravdepodobnosť výskytu búrok rásť.

Skoro ráno po 2:00 očakávame nad západným Slovenskom vývoj búrkovej činnosti, pričom najintenzívnejšie by mali byť búrky medzi 4:00 až 7:00 ráno v oblasti západného Slovenska. Predpoveď pre jednotlivé okresy Slovenska nájdete na našej mape.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd