VIDEO: Ulice sa zmenili na rieky. Škody po búrke počítajú v miliónoch eur

Veronika Sádovská

Španielsko čelí následkom búrky, ktorá prešla jeho severnou časťou. Škody sú obrovské.

Niektoré cesty boli zaplavené a autá a budovy boli zasiahnuté padajúcimi stromami aj veľkými krúpami. Extrémom počasia však nie je na Pyrenejskom polostrove koniec - teraz sa nad regiónom blíži vlna horúčav.

Nebezpečné búrky

Vo štvrtok sa severnou časťou krajiny prehnala búrka s krupobitím, ktorá vo viacerých regiónoch spôsobila značné škody a výstrahy pred nepriaznivým počasím tam platili až do piatkového večera.

V meste Vitoria-Gasteiz, hlavnom meste autonómnej oblasti Baskicko, silný dážď zaplavil cesty a krupobitie veľkosti vlašských orechov zasiahlo budovy a autá. Ulice mesta sa zmenili na rieky. Voda so silným prúdom úplne zaplavila autá v okrese Salburua a niesla so sebou menšie predmety.

Ako povedal jeden z obyvateľov vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach: „Pamätám si krupobitie v roku 2009, ale je to oveľa horšie."

Spadlo 54 mm za jednu hodinu

Rovnako nebezpečné počasie bolo aj v Zaragoze. Podľa denníka El Pais spadlo v regióne za jednu hodinu v priemere 54 litrov dažďa na meter štvorcový. Na vrchole lejaku dosiahla intenzita zrážok 100 litrov na meter štvorcový.

Ulice mesta boli pokryté bahnom a voda prenikla do budov. V jednej zo škôl boli škody také vážne, že na to, aby sa do nej študenti mohli vrátiť v septembri, bude potrebná úplná rekonštrukcia.

Extrémy nekončia, prichádzajú horúčavy

Štátna meteorologická agentúra AEMET varovala, že k Španielsku sa blíži horúci africký vzduch. Tropické vlna horúčav tam začína už dnes. Teploty môžu lokálne stúpnuť až na +45 °C a počas takzvaných tropických nocí ortuť neklesne pod +25 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd