Umelá inteligencia a počasie. Ako môžu spolu súvisieť?

Veronika Sádovská

Extrémne výkyvy počasia sú už takmer na dennom poriadku. Klimatická zmena je hmatateľná a pred extrémami nám môže pomôcť aj umelá inteligencia.

Tieto javy sú v súčasnosti čoraz častejšie (spomeňme si na vlny sucha alebo horúčav v minulom roku alebo silné povodne rok predtým), ktoré všetkých upozorňujú na to, že zmena klímy je vážnym a naliehavým problémom.

Na pochopenie klímy a jej zmien a na predchádzanie ich účinkom je nevyhnutné vedieť, ako interpretovať údaje.

V tomto prípade majú digitálne inovácie a umelá inteligencia zásadné plus, ku ktorému treba pridať schopnosť vyhodnocovať a aplikovať tieto údaje s účinnými stratégiami a plánmi.

Vznikla nová platforma

To je cieľom spolupráce medzi Nadáciou IFAB, Leithà zo skupiny Unipol a Nadáciou CMCC – Európsko-stredomorským centrom pre klimatické zmeny.

Traja partneri projektu spojili svoje odborné znalosti na vytvorenie platformy E3CI – European Extreme Events Climate Index.

E3CI je súbor poznatkov zameraných na poskytovanie informácií o oblastiach postihnutých rôznymi druhmi nebezpečenstiev spôsobených klímou a závažnosti týchto udalostí. Pokrýva celú Európu a udalosti za posledných 40 rokov.

„Index sa už používa na profesionálnej úrovni, napríklad v sektore poisťovníctva na lepšie pochopenie oblastí s najväčším rizikom, ale je bezplatne prístupný komukoľvek na našej online stránke, kde pomocou jednoduchého grafického rozhrania môžete analyzovať historické série údajov vo všetkých európskych krajinách," hovorí Marco Becca, riaditeľ IFAB.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd