Umelá inteligencia sľubuje spoľahlivejšie predpovede počasia až na 30 dní dopredu

Umelá inteligencia sľubuje spoľahlivejšie predpovede počasia až na 30 dní dopredu
Veronika Salayová

Spoločnosť Microsoft začína využívať na svoje predpovede umelú inteligenciu. Prostredníctvom nových technológií bude vedieť predpovedať počasie až na 30 dní dopredu, a to s lepšou presnosťou! 

Spoločnosť Microsoft predstavila novú metódu presnejšieho a spoľahlivejšieho predpovedania počasia na 30 dní dopredu, a to prostredníctvom umelej inteligencie, informuje portál Žive.cz.

Existujúce metódy na predpovedanie vyžadujú obrovské množstvo výpočtových zdrojov a produkujú petabajty dát. Pokrok vo výskume umelej inteligencie ukazuje, že vďaka metódam tzv. hlbokého učenia možno predpovedať počasie oveľa rýchlejšie a presnejšie, než je to možné s tradičnými numerickými modelmi.

Budúcnosť predpovedania počasia s AI

Nový model Micosoftu využíva na vytváranie meteorologických prognóz päť modelov umelej inteligencie, ktorá zvláda analyzovať desiatky rokov historických údajov o počasí, identifikovať vzorce a na ich základe predpovedať budúce atmosférické podmienky.

 

Podobne ako numerické modely predpovedá systém Microsoftu založený na umelej inteligencii budúce stavy atmosféry na základe analýzy aktuálneho stavu v troch rozmeroch: zemepisnej šírke, zemepisnej dĺžke a nadmorskej výške.

Presnejšie a rýchlejšie predpovede s AI

Nový model dokáže predikovať teplotu presnejšie ako súčasný systém ECMWF, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za doteraz najpresnejší. 

V prípade krátkodobých predpovedí na týždeň dopredu sú predpovede umelej inteligencie presnejšie o 17 %, zatiaľ čo pri strednodobých prognózach na nasledujúce štyri týždne vykazujú AI o 4 % lepšiu presnosť. 

„Ako ukazujú naše výsledky, modely počasia s umelou inteligenciou majú potenciál priniesť ďalšie veľké zlepšenie predpovede počasia na dobu dlhšiu ako 10 dní.“ stojí v závere správy.

 


 Microsoft plánuje tento model integrovať do svojej spravodajskej služby Microsoft Start v rámci 30-dňovej predpovede.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd