Unikátne VIDEO: Takto sa postupne menila naša Zem za posledných 100 miliónov rokov

Veronika Salayová

Vedci zverejnili unikátne video, ako sa naša planéta rokmi menila. Toto krátke video odhaľuje, ako sa povrch Zeme zmenil za posledných 100 miliónov rokov. 

Naša planéta je v neustálom procese. Aj keď si to nie vždy všimneme, povrch našej planéty sa nám neustále mení pod nohami. V globálnom meradle dochádza k zmenám veľmi pomaly a zmeny sú viditeľné často až po mnohých rokoch. 

Vedci z Univerzity v Sydney v Austrálii sa rozhodli pre náročnú úlohu, a to modeláciu povrchu našej planéty za posledných 100 miliónov rokov. Ich výsledky boli zverejnené v odbornom magazíne Science

Geovedci zohľadnili mnoho faktorov, ako napríklad geodynamiku, klímu, pohyb sedimentov, ale aj pohyb tektonických platní a všetky ostatné zmeny, ktoré nastali, a to s vysokým rozlíšením, s presnosťou až do 10 km.

Model pomôže aj do budúcna

Výsledky spracovali do jedinečného videa, kde je v priebehu pár sekúnd vidieť, ako sa naša planéta zmenila. „Aby sme predpovedali budúcnosť, musíme pochopiť minulosť,“ hovorí Dr. Tristan Salles, hlavný autor štúdie. 

Geovedci zároveň dúfajú, že ich model pomôže ohľadom otázok o budúcich dopadoch klimatických zmien na zemský povrch. Model by mal totiž vedcom pomôcť s testovaním rôznych teórií o tom, ako bude zemský povrch reagovať na budúce meniace sa klimatické a tektonické sily.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd