USA hrozí silné zemetrasenie s magnitúdou až 9,0. Vedci našli prasklinu v zlome

Veronika Salayová

Na morskom dne pri USA vedci našli prasklinu v zlome, ktorá pomaly rastie a vypúšťa bubliny. V budúcnosti by podľa odborníkov mohla viesť k veľmi silnému zemetraseniu, ktoré by potenciálne mohlo dosiahnuť silu až 9,0 magnitúdy. 

Štúdia vedená Washingtonskou univerzitou objavila priesaky teplej, chemicky odlišnej kvapaliny vystreľujúcej z morského dna asi 80 km od Newportu v Oregone. 

Tento unikátny podvodný prameň, ktorý výskumníci nazvali Pythia´s Oasis, pochádza z vody 4 km pod morským dnom na hranici tektonickej dosky. 

„To, čo sme videli, neboli len bubliny metánu, ale voda vychádzala z morského dna ako z hasičskej hadice.

To je niečo, čo som nikdy nevidel a podľa mojich vedomostí takýto jav ešte nebol nikdy pozorovaný,“ povedal spoluautor štúdie Evan Solomon, docent oceánografie UW, ktorý študuje geológiu morského dna.

Tekutina opúšťajúca morské dno je o 9 °C teplejšia ako okolitá morská voda. Výpočty naznačujú, že táto tekutina pochádza priamo z Cascadie – strašidelne tichý zlom v subdukčnej zóne na severozápade Pacifiku, kde sa teploty odhadujú na +150 až +250 °C. 

USA hrozí megazemetrasenie

Tento zlom v sebe skrýva ešte mnoho tajomstiev, no mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že Cascadia môže v budúcnosti spôsobiť megazemetrasenie. Podvodný prameň Pythia´s Oasis zvyšuje možnosť vzniku tohto silného zemetrasenia. 

Kvapalina uvoľnená z poruchovej zóny je ako unikajúce mazivo, povedal Solomon. To je zlá správa pre nebezpečenstvo zemetrasenia, pretože menej maziva znamená, že stres môže vyvolať ničivé zemetrasenie.

Vedci naďalej veľmi pozorne monitorujú túto oblasť a sledujú všetky zmeny na morskom dne, aby vedeli včas vyhodnotiť všetky potenciálne riziká v budúcnosti. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd